15 Януари 2021петък17:09 ч.

БСП поиска БНБ да продължи данъчната ваканция на бизнеса

автор:Дума

visibility 681

Да се отчитат реалните пари, стигнали до българския бизнес, поискаха от БСП. По време на изслушване на икономическия министър в ресорната комисия на парламента  народният представител от парламентарната група на БСП Жельо Бойчев коментира: „Премиерът Борисов започна да говори за стотици милиони и милиарди, министрите  продължихте това говорене. За съжаление реалността е различна. Една помощ е полезна, когато е дошла навреме“.

Бойчев попита министър Лъчезар Борисов и кога ще стигнат парите да малкия и среден бизнес. Той даде пример със средните предприемачи: „Документите бяха подадени през август. Тепърва предстои договаряне, изпълнение по проектите в рамките на до три месеца, отчитане пред управляващия орган и едва след това плащане. В най-оптимистичния срок, г-н министър, парите ще пристигнат през месец март 2021 г., а не сега, когато са необходими. Това преминава всякаква икономическа логика“.

Депутатът от левицата припомни: „През пролетта правителството обяви, ще се отпуснат големи кредитни линии и гаранции от Българска банка за развитие. Нека представителите на браншовите организации кажат дали са доволни от тези схеми. В крайна сметка резултатът е, че предлаганите кредити  са по-неизгодни от съществуващите на пазара - лихвите им са по-високи“.

Жельо Бойчев призова: „Нека има диалог с бизнеса, за да им се помогне действително. Може да се окаже, че след 4 месеца тази помощ няма да има на кого да се изплати. А тези, на които бизнесът е затворен в момента е необходимо да получат помощ веднага. Важно е всеки един лев и всеки работник да бъде запазен“.

„Какво се случва с помощта за туроператорите и екскурзоводите?“, попита депутатът от БСП Христо Проданов. „За туроператорите е нужна помощ от 66 милиона, а вие сте отпуснали само 10“, констатира той и обясни, че тази помощ, освен че е недостатъчна, се прехвърля от министерство на министерство и в крайна сметка е нает външен оценител за 85 хил. лева.

„Ако не бяхте ги връщали, тези пари щяха вече да са при хората. Защо беше това губене на време?“, попита още Проданов. Той допълни, че помощта за планинските водачи и екскурзоводи е анонсирана през август, но до днес нито един човек не я е получил.

„Решението на БНБ да приключи данъчната ваканция е много проблемно за бизнеса. Нужно е Министерски съвет да влезе в преговори с тях“, отбеляза народният представител от Парламентарната група на БСП и председател на Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

„Към 1 декември бюджетният дефицит е 190 млн. лева. По искане на Министерски съвет се гласува дефицит от 3.5 млрд. лева, след това той бе увеличен на 5 млрд. и  200 млн. лева. Означава ли това, че за следващите 20 дни  правителството на ще изхарчи 5 млрд. лева? Колко от тях ще стигнат до бизнеса? Или нарочно ще се държи нисък дефицит?“, попита министър Борисов Петър Кънев.

 

 

 

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ