22 Септември 2021сряда06:15 ч.

Корнелия Нинова бе категорична, че промяната ще лиши от правосъдие хиляди българи

БСП подкрепи протестите срещу закриване на съдилища

Корнелия Нинова призова преструктурирането да изчака формирането на новия парламент и дебат по темата

/ брой: 109

автор:Павлета Давидова

visibility 61

Протестите срещу съдебната реформа, предвиждаща закриването на 57 районни съдилища, ще бъдат подкрепени активно от членовете и симпатизантите на БСП. Това стана ясно на пресконференция на социалистите, на която Корнелия Нинова подчерта, че предложението е нескопосано и ненавременно, най-малкото защото изисква промени в над 20 закона. Председателят на БСП настоява закриването на районните съдилища да бъде спряно и да се изчака формирането на новия парламент. "Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика, то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива", смятат социалистите.

Темата е обсъдена и с правосъдния министър Янаки Стоилов, председателят на БСП уточни, че той няма правомощия да се намеси, тъй като решението е на ВСС, а до реализацията е необходима и намесата на Народното събрание, което трябва да коригира редица закони. В доклада, представен във Висшия съдебен съвет, се цитират промени в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, но извън тях ще трябва да се променят над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

Социалистите са провокирани от недоволството на гилдията и хората за преструктурирането. 57 районни съдилища ще бъдат закрити, като повечето от тях са в трудно достъпни райони. Нинова посочи, че предложението отчита единствено числа и статистика, без да взема предвид социално-икономически и  инфраструктурни проблеми. "Това решение в 57 общини засяга 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На практика означава затрудняване на достъпа на тези хора до правораздаване. Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване и по този начин да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право", възмути се председателят на БСП. Промяната засяга не само географски труднодостъпни региони, но и изоставащи, в които живеят много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно. Нинова даде пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно - в административния център, което ще принуди хората от малките общини да пътуват дотам. Подобна е ситуацията в Кърджали и Видин.

"Съгласни сме, че промяна трябва да се прави, и нашата политика през последните 4 години е насочена към това. Но е нужна промяна, която ще доведе до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А точно тази не води до това, а напротив - усложнява им живота", смята Нинова.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ