05 Юни 2020петък23:19 ч.

БСП пита Борисов кой смени позицията за членството в Шенген

Левицата настоява властта да не отстъпва от националния приоритет

/ брой: 171

автор:Ростислава Иванова

visibility 787

Обратът в мнението на Бойко Борисов за членството на България в Шенген предизвика гневната реакция на БСП. "Кой колективен орган в държавата - парламент или правителство, реши, че един от малкото приоритети, около които сме се обединили - влизането ни в Шенген, вече не е приоритет? Еднолично един човек смени външнополитическия курс на България", изригна лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

Като "несъгласувана, непремерена и нереалистична" определи зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин новата позиция на премиера за Шенген. Бившият външен министър призова правителството да спре с импровизациите във външната политика и да не отстъпва от широко споделените национални приоритети.

"Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген", изпусна се премиерът в Берлин. 

Защо? Защото, ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток всички ние искахме да влизаме в Шенген, а сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме. Защото не ни пускат, а не ни пускат, защото направихме много грешки", заяви от парламентарната трибуна лидерът на опозицията Корнелия Нинова и допълни, че държавата ни е създала опасност за европейската сигурност.

"Призоваваме правителството да спре с импровизациите във външната политика на България, да се води балансирана и координирана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети", обяви и зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин. Тази позиция на Борисов е в противоречие с дългосрочния приоритет на България като член на ЕС, по който има много широк национален консенсус, тя е несъгласувана, непремерена и неотговаряща на реалностите, коментира Вигенин. Бившият външен министър е убеден, че България има нужда от Шенген. Ако страната се присъедини, няма да има километрични опашки за проверка на автомобили по границата с Гърция. Изявлението на Борисов е в противоречие с интересите на българските граждани, смята социалистът.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 510

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 853

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ