04 Април 2020събота15:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Манол Генов (в средата) заяви, че промените се предлагат от БСП, за да има сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

Левицата предлага постоянно видеонаблюдение на площадките

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 421

"Вотът на недоверие, както се очакваше, не мина, но виждате сериозно раздвижване и сред управляващи, и сред законодатели по отношение на бъдещето на функционирането на закона, свързан с отпадъците. От БСП предлагаме промени в законодателството с цел налагане на сериозен контрол върху занимаващите се с отпадъци.  С нашите предложения се опитваме да изравним правния статут на всички участници в дейността по събиране на отпадъците. Тъй като в годините, още от 2012 г., има сериозни банкови гаранции за всички, които участват в събирането на отпадъците, но те бяха само за черни и цветни метали. Сега, с хаоса, който се създаде с движението на боклуци от различни европейски страни, от трети страни, видяхме, че сивият бизнес и сивата икономика бягат от черните и цветните метали, в резултат на сериозните гаранции, които бяха искани. Така че ние предлагаме това да се пренесе върху всички субекти, да имаме 24-часово наблюдение на всички площадки, независимо от това какви отпадъци ще се събират". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов. Той подчерта, че от БСП предлагат да отпадне сериозен ангажимент на бизнеса, който се занимава с отпадъци - ангажимент, който касае администрирането, което, по думите му, е сериозна пречка. "С изсветляването на този бизнес, нашата прогноза е, че ще бъдат увеличени сериозно контролът и приходите, които се формират в републиканския бюджет", каза още Генов.

Ден по-рано екоминистърът Емил Димитров обяви, че за решаването на проблема с нерегламентираните отпадъци най-важното е да може да се налагат бързи санкции и бързо да се закриват тези терени, а отговорните за тях да ги почистват. Това коментира той след участие в конференция на Българската асоциация по рециклиране, посветена на оползотворяването на електрическото и електронното оборудване. След разкрития нелегален внос на отпадъци и неправилното съхранение на такива на площадки, започналите прокурорски проверки и правителствена офанзива за затягане на контрола, в момента се подготвят поправки в Закона за управление на отпадъците. Досега коментираните идеи са за въвеждане на банкови гаранции при регистриране на терените за съхранение на отпадъци, а площадките да имат видеонаблюдение. Планира се още вносът да става само през три гранични пункта и за всяка пратка от чужбина да се обявява предварително маршрутът и да се следи.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ