11 Декември 2019сряда01:58 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

Мнозинството в НС отхвърли идеята за по-ниски данъци за младите българи

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 455

За безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст и за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, настоя БСП с предложения, внесени за второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. При дебатите Георги Гьоков призова за намаляване на данъчната ставка на 5% за месо, мляко, яйца, брашно и продукти от брашно. Той се мотивира, че така хранителните продукти ще станат достъпни за повече хора, но чрез насърчаване на родното земеделие и хранително-вкусовата промишленост. 

БСП предложи всички хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Социалистите призоваха още за необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете, ненавършило 18 години. Предложенията са част от алтернативния бюджет на левицата. 

"Явно не ви притеснява, че България се топи годишно средно с между 60 и 40 хил. души. Не искам да сме на дъното. Искам да имаме такава данъчна политика, в която младите хора да имат възможности за по-високи доходи", обърна се към управляващите Надя Клисурска. "Няма как да не ни стряскат цифрите, че 80% от българите едва оцеляват. Младите и активните хора трябва да бъдат подкрепени", подчерта тя. 

Призивът на социалистите за подкрепа на младите хора обаче не беше чут от мнозинството и предложенията на БСП бяха отхвърлени.

Не беше прието и предложението ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки. Искаме да дадем възможност за избор на работниците за какво да харчат ваучерите, обясни Христо Проданов. По думите му в момента те се харчат за храна в големите търговски вериги. Проданов подчерта, че ваучерите са на стойност 1500 лева на година, които са достатъчни семейството да плати лятната си почивка в някой от българските курорти.

Отхвърлено беше предложението на ДПС да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за детски ясли и градини. Текстът беше подкрепен от БСП с аргумента, че тази мярка ще струва само 66 млн. лева, а ще подпомогне младите семейства.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се изменят Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за ДДС. Измененията влизат в сила от догодина. Дебатите продължават и днес.

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ