13 Август 2020четвъртък14:11 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

БСП избира лидера си на 26 април

Правилата за вота предизвикаха бурна и оживена дискусия

/ брой: 241

автор:Юлия Кулинска

visibility 1464

За първи път на 26 април догодина всички социалисти ще гласуват за лидер на БСП. Ако той не бъде избран на първия тур, на 3 май ще има балотаж. Това реши Националният съвет на партията, който прие правила за реда и условията за провеждането на избора. "За" гласуваха 87 души, против нямаше, а двама се въздържаха. По устав мандатът на председателя на партията е 4 години и към 2020 г. изтича този на Корнелия Нинова, която беше избрана на поста на 8 май 2016 г. от делегатите на конгреса. Прекият избор се случва след промени в основния партиен документ, приети на последното заседание на висшия партиен форум.

В началото на заседанието социалистите почетоха с едноминутно мълчание паметта на проф. Стефан Данаилов и проф. Любен Корнезов. 

Предложеният проект за правила предизвика бурна дискусия, лавина от идеи, критики и размяна на реплики. Най-много корекция предложи Димитър Дъбов. Оказа се обаче, че те се отнасят до стар проект и много от тях са залегнали в новия. Най-активни в дебатите бяха Румяна Сидерова, Атанас Телчаров, Таско Ерменков, Калинка Николова, Ана Пиринска, Чавдар Георгиев, Антон Кутев, Георги Пирински, Валери Жаблянов и други. Предложенията се люшкаха от рационални и приемливи до заяждане и подмятания. Най-екзотичното от тях беше да се свика извънреден конгрес до края на годината, който да приеме правилата за избора. Оживени спорове предизвика казусът къде могат да бъдат обжалвани резултатите - пред партийната контролна комисия или пред комисията по жалбите, която е действащ орган на конгреса. След гласуване беше приет вторият вариант.

Номинации за лидер може да правят всички структури. Кандидатите ще подлежат на проверка дали отговарят на изискванията на устава за 8 г. партиен стаж, от които 4-годишно членство в някой от националните партийни органи. Номинираните ще участват в предизборна кампания, която ще заплащат с лични средства. В правилата е записано още, че вотът ще се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината членове на БСП. Те ще се удостоверяват само с лични карти, а не с партийни книжки, като избирателните списъци ще бъдат изготвяни от структурите на партията по места. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината действителни гласове. Отпадна първоначалното предложение социалистите да имат право да гласуват в друго населено място освен в това, в което е тяхната ОПО.

Изборът се произвежда едновременно във всички СИК в един ден за цялата страна. Пленумът гласува и състава на партийната ЦИК, която ще организира избора. За председател беше избран Емил Войнов, който е член на националната ЦИК. Негов заместник е Румяна Сидерова, секретар на комисията е Вяра Емилова. Нейни членове са Таня Цанева, Цветанка Георгиева, Димитър Данчев, Ирена Атанасова, Чавдар Георгиев, Калинка Николова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна вчера към членовете на БСП с благодарност за подкрепата в усилията да има пряк избор. "В продължение на три години имаше оспорване на тази норма в устава. Бяха правени опити тя да бъде променена. Реформата беше трудна, съпротивата - ожесточена", написа тя в социалната мрежа. Нинова е убедена, че няма по-справедлив, чист и демократичен избор от този, и припомня, че това се прави в Испания, Португалия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Хърватска, Великобритания, Германия. "Решението е във вашите ръце. Вие сте силата. Пожелавам ви на добър час и мъдър избор", подчертава Нинова. 

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ