23 Май 2024четвъртък14:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска отмяна на решението за спиране на проекта "Белене"

Левицата настоява за референдум и няма да подкрепи предложението на ГЕРБ правителството да получи мандат за преговори по проекта

/ брой: 225

автор:Юлия Кулинска

visibility 1580

Проект на решение, който предлага отмяна на решението на НС от март тази година за прекратяване на строителството на АЕЦ "Белене", внесе Коалиция за България вчера. Той е подкрепен с подписите на 26 депутати от левицата, обясни депутатът Михаил Миков, който огласи съдържанието на проекта. Освен отмяна на решението от 29 март тази година в него се настоява да се възложи на Министерския съвет да осигури реализация на проекта за изграждане на АЕЦ на площадка "Белене", като "защити националния интерес чрез държавното участие в него". Левицата иска и Министерският съвет да предприеме незабавни действия по реализирането на програма за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". В проекторешението е записано още да се задължи министърът на икономиката, енергетиката и туризма да информира НС за изпълнението на предните две точки и да информира на всеки три месеца НС за свършеното.
Левицата няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за даване на мандат на правителството за подновяване на преговорите по АЕЦ "Белене", заяви по-рано депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров пред журналисти в парламента. Ще продължаваме да настояваме за провеждане на референдум, на това правителство не може да се разчита, защото не провежда сериозна и последователна политика в областта на енергетиката, поясни той. Овчаров бе категоричен, че левицата продължава да настоява АЕЦ "Белене" да бъде изградена и това да става с ясно формулирани национални интереси и държавно участие. Той отбеляза, че не е работа на парламента да води преговори, да търси чуждестранни инвеститори и да поставя търговски условия. "Това е задължение на Министерския съвет, който провежда вътрешната и външната политика на страната. Ако Бойко Борисов е решил да се отказва от функциите си на министър-председател, то това се прави по начин, описан в Конституцията. Идва и си връчва оставката. Ние ще създадем друго правителство", коментира Овчаров.
Очевидно сме свидетели на най-големия провал в чисто политически план на политическа партия ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, коментира Овчаров. "Най-големият им провал е в енергетиката и специално "Белене". Последните действия на Бойко Борисов тотално спукаха балоните, с които той пълнеше досега главите на всички български граждани, че проектът "Белене" е икономически неизгоден, че за електроенергията от проекта "Белене" няма пазар, че не може да се структурира  проектното финансиране за реализирането му", аргументира се Овчаров. Според него "в небитието са отишли и твърденията, че проектът е технологично изостанал, че площадката е земетръсна. Овчаров определи това, което се случва в момента, като кризисен пиар на Бойко Борисов и ГЕРБ. Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 000 подписа темата енергетика и темата "Белене" ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори, смята Овчаров. И експертната, и политическата дискусия, която се води вече около месец, убеди ГЕРБ, че губят битката и в двете посоки, твърди депутатът. Аз даже се страхувам, че начинът, по който бяха докарани у нас инвеститори от цял свят, в опит да се отклони вниманието на българската общественост и да се намали ефектът от искането за референдум, може да ги компрометира, ако те наистина са сериозни, обясни Овчаров. "Радостта на Цецка Цачева за АЕЦ "Белене" може да се окаже малко преждевременна. Вариантът, който ГЕРБ предлага сега за 100% чуждо участие в изграждането, е очевидно най-лошият, който може да бъде избран, защото България се превръща в територия, на която чужда компания идва, за да печели. Ползата за българските граждани ще е само в това, че евентуално компанията ще плаща данъци у нас. Не е много сигурно дали американската компания ще използва български строители, за да изгражда централата. Давам за пример американската компания, която изгражда ТЕЦ "Марица Изток-1", тя използва турска фирма", отбеляза депутатът. Нашата идея за проекта "Белене" е за 51% държавно участие, с възможност държавата да защитава интересите си, както и ценовата политика в сектора", допълни Овчаров.


Искат от инвеститора 200 млн. евро гаранция и да плати всичко на АСЕ

Ще искаме 200 млн. евро гаранция в полза на Националната електрическа компания (НЕК) за потенциални добри намерения от страна на инвеститора, който ще строи АЕЦ "Белене", заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев на брифинг в парламента вчера. Ще настояваме за пълна информация с кой ще водим преговори и няма да допуснем в нашия си двор и в нашата страна кой да е, обеща той. Червенкондев обяви, се според проекторешението Народното събрание препоръчва на Министерския съвет чрез БЕХ и НЕК да разгледа възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", която да бъде реализирана от потенциален инвеститор. Условията за това са цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна, да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, "Атомстройекспорт" (АСЕ) и консултантите във връзка с проекта при удовлетворителни за българската страна условия, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства. Ще настояваме потенциалният инвеститор да поеме ангажимент, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда, поясни депутатът. Друго условие е поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци. Той ще е без ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата от ядрената централа електрическа енергия и за държавни гаранции, поясни Червенкондев. По думите му трябва да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитал на АЕЦ "Белене" по номинална стойност. В проекторешението се предвижда още НС да задължи министъра на икономиката, енергетиката и туризма всеки месец да информира Народното събрание чрез постоянната комисия по икономическа политика за наличие на интерес от страна на потенциални инвеститори, както и за хода на преговорите.
Проекторешението бе внесено в парламента и ще бъде обсъдено в пленарна зала следващата седмица.


Сините: Никоя нормална държава не води преговори с НЛО

Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти (НЛО), заяви председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Иван Костов пред журналисти. Сините настояха кабинетът официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. "инвеститор". "Информацията, която имаме, е най-меко казано, че инвеститорът е съмнителен. В никакъв случай той не е стратегически, ние искаме това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от страна на управляващите или на парламента", поясни Костов. По думите му в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО България се върти като ветропоказател - днес едно, утре друго. Това означава, че ние сами не сме в състояние да спазваме собствените си решения, коментира Костов. Според него с такава непредсказуема страна не могат да се водят сериозни междудържавни отношения.
Костов уточни, че Народното събрание може да ревизира своето решение за "Белене", но срещу това трябва да има сериозен стратегически инвеститор. 

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 569

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 206

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 192

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ