19 Януари 2022сряда16:58 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

БСП И ПРОТЕСТИТЕ

Възможно ли е ГЕРБ да използва за своя интерес масовите народни вълнения?

/ брой: 72

visibility 1613

Ваня Добрева

Според последните социологически изследвания, в периода на народните вълнения и бунтове загуби са претърпели две партии, едната - парламентарна, другата - извънпарламентарна. Става въпрос за БСП, която в течение на месец от 22% подръжка се смъкна на 19%, както и за "България на гражданите" на Миглена Кунева, която падна под прага за влизане в един бъдещ парламент. Кои спечелиха? На първо място ГЕРБ, колкото и парадоксално това да изглежда, съумя да спре неудържимото си низходящо развитие и в момента изпреварва БСП, а също така Атака, която 4 пъти увеличи електоралното си влияние.

Усещането за двойнственост

в протестите идва от това, че по време на тяхното протичане, особено в началото, се издигаха най-вече леви лозунги и искания, израз на крайното обедняване на населението, на борбата срещу монополите и установения неолиберализъм у нас. Като на един малко по-късен етап масовото недоволство на хората от ГЕРБ започна да се манипулира от същата партия, срещу която избухна като бунт. Тази ситуация с нейните различни по характеристика прояви, с вътрешното й развитие, противоречивост и еклектизъм, се нуждае от анализ от страна на БСП. 
Няма да повтарям казани неща в медиите. И все пак предварително ще споделя, че ядро на протестите са млади хора, които искат да отвоюват социалните си права. И нормално би било тъкмо БСП

да подаде ръка на крайно обеднелите

Повечето от издиганите лозунги представляват социални и политически искания с лява насоченост. Но не са малко и нереалистичните, провокативни и недемократични призиви. Съставът на протестиращите е идейно разнороден. Мнозинството от тях са хора, които управлението през последните три години и половина доведе до ръба на биологическото оцеляване. Но се срещат и немалко антикомунисти, готови да обслужат интересите на ГЕРБ. БСП няма причини да води преговори с контингента от антикомунисти и провокатори, част от тях подставени лица на спецслужбите.
 За зараждането и протичането на протестите. Протестите - това е очевидно, започнаха спонтанно като социален бунт, резултат от катастрофалната политика на ГЕРБ. И едва след това определени лидери на протеста подмениха реалните искания с призиви, които размиват управленските и корупционни грехове на ГЕРБ. Ето защо в обращение се въведе идеологемата, че всички партии на прехода са еднакво виновни и излишни, че всички политици на прехода са родоотстъпници и корумпирани, както и че през изминалите 23 години БСП непрекъснато - явно или подмолно - е управлявала държавата! Утвърди се и казус, според който легитимните партии от последния парламент трябва да бъдат отстранени от управлението на държавата, но при наличието на дирижирано съчувствие към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Към изцяло отричаните партии на статуквото и застоя бяха причислени БСП и ДПС, а не толкова ГЕРБ и останалите партии от десницата. Подобна формула и сега се котира като най-актуална.
Показателно е, че тази нова идеология се пропагандира от медийната мрежа, чийто герой дотук беше Бойко Борисов. Същата медийна мрежа усърдно разпространява и версията за революция, която помита стария режим и заличава многопартийната система, макар да е ясно, че в държава член на ЕС това е не само авантюра, а и

задкулисно употребяване на народната енергия от сили на олигархията

Замисълът на нашите политически опоненти е да не допуснат обединение на лявомислещите граждани с най-голямата лява партия у нас - БСП.
Ще дам няколко примера.
Сред протестиращите преднамерено се внедрява теза, че БСП е партия на олигархията. Премълчава се обаче, че основният контингент на олигархията вече е с дясна и проамериканска ориентация, че поддържа главно ГЕРБ и други десни партии, че само по-малка част от новобогаташите остават все още с леви убеждения.
Когато днес в общественото пространство се говори за контакти на лидери на протестиращите с партии на статуквото, единствено прозвучалите обвинения са за връзки на такива лидери на протестите с БСП. Пословична стана интригата за проведена среща между Ангел Славчев, един от ръководителите на протеста, с хора от БСП. Към него и неговите колеги се отправят упреци, че са с леви убеждения. Интересно, защо въобще не се обсъждат връзките на други лидери и участници в протестите с Бойко Борисов, Иван Костов или Цветан Цветанов, с ГЕРБ или сините? Защо да е лошо, ако лидерите на протестите са лявомислещи българи, а е добре, ако те яростно клеветят социализма, Русия и АЕЦ "Белене"?
Една друга теза, издигната на протестите и лансирана в медиите: за ликвидирането на съвременния ни политически елит, за пълната му подмяна с нови лица в политиката. И в този случай

отново се атакува само БСП

Не се казва и дума за кадрите на сините, които вече 23 години стоят на първа позиция - Иван Костов, Асен Агов, Атанас Атанасов, Надежда Нейнски, Лъчезар Тошев, Екатерина Михайлова, за кадрите на Атака - Сидеров или Шопов, които още от края на 80-те години на ХХ век участват в предните редици на СДС; за кадрите на ДПС, на "България на гражданите", на РЗС - с такъв отдавнашен виден номад и политик-провокатор като Яне Янев, или за Бойко Борисов, който вече 13 години е фаворизиран политик на национално равнище - водач на две избирателни листи на НДСВ, главен секретар на МВР, кмет на София, министър-председател на България.
И още нещо. Според мен Бойко Борисов хвърли оставката на кабинета след съвети, които той получи при последното си  посещение в посолството на САЩ. Тази оставка позволи на Бойко Борисов да напусне държавния кораб, преди да потъне, преди да се разрази финансовата криза, преди да рухне напълно ГЕРБ. Нещо повече, в този план Б.Борисов представи себе си и своето некомпетентно управление като жертва и на Тройната коалиция, и на световната криза, и на монополите, и на БСП.
Същевременно по всичко личи, че ГЕРБ се готви да употреби предизборно служебния кабинет - другото не толкова брутално лице на същата партия, както и да употреби определени среди и лидери на протестиращите граждани. Не е случайно, че през последните дни Ангел Георгиев, председател на студентското обединение "Орлов мост" и близък до бившия министър Сергей Игнатов, се обърна с молба към футболния идол Христо Стоичков - близък приятел на Бойко Борисов, да стане лице на протестите; че движението на протестиращите "Освобождение" ще участва на изборите чрез партия "Другата България"; че Яне Янев, най-верният съюзник на ГЕРБ, ще предложи 60% от състава на листите на РЗС да бъде запълнен с протестиращи граждани.
Според мен в момента БСП изостава с отговорите на справедливите искания на протестиращите.

Но партията закъснява и с отговорите на организираните провокации

срещу нея, целящи да изкопаят ров между БСП и трудовите маси. БСП досега можеше на пленум да анализира всестранно и обективно ситуацията у нас, радикално променена след протестите. Можеше на специални пресконференции и в медиите категорично да разкрие позицията си във връзка с обвиненията, които се отправят към лява България. Можеше да изрази становището си по едно или друго предложение на протестиращите, но и да разобличи подмолните действия на ГЕРБ. Можеше да защити по-убедително позитивите на новия партиен курс, формулирани в политическата рамка, приета на последното заседание на конгреса.
Смятам, че е наложително по инициатива на ИБ на НС на БСП спешно да се организират срещи с делегации на протестиращите. Наред с парламентарно представените партии, непременно би трябвало да има срещи с формации като ВМРО, ГОРД, "България на гражданите", Националния фронт за спасение на България, с различни екологични движения, синдикатите и др. Крайно наложително е да се активизира медийната ни политика, включително чрез формирането на консултативен съвет за медиите във връзка с предстоящите избори, чрез срещи със собствениците на основните медии. Нужно е да се систематизира информационната и антикорупционна дейност на БСП на равнище партийна централа.
Във връзка с искането за радикална подмяна на политическия елит ще посоча, че и в момента

БСП има най-сериозно подготвения кадрови потенциал

в сравнение с останалите политически партии. Впрочем обновяване винаги е нужно и нашата партия е давала неведнъж примери в това отношение. Същевременно БСП не би трябвало да заделя квоти по възрастов принцип. Но тя е призвана да дава път на можещите, на образованите, на добрите експерти, на талантливите представители на нацията. Не бива под внушения на зложелатели ръководството на партията да се поддава на инерция, от която вече сме си патили - заради самото обновление да се издигат нови кадри и после години наред да ги чакаме да се научат на най-трудното изкуство - това на управлението и политиката. Не трябва заради вътрешнопартийни взаимоотношения БСП да се лишава на всеки десет години от подготвени и ценни кадри или да ги праща в периферията за вечни времена. Аз държа обновяването преди парламентарните избори да не е кампанийно. Разбира се, недопустимо е да се правят компромиси с ръководни кадри, които са загубили авторитет поради различни причини.
След подадените оставки на кабинета и разпускането на Народното събрание ГЕРБ, според мен, продължава да се възползва от мощните лостове на държавната машина, както и от своя диктат в рейтинговите медии. По всичко личи, че сега Бойко Борисов и неговият екип не без резултат правят решителни стъпки към оглавяване на масовите протести, започнали като бунт срещу мизерията и провалената политика на ГЕРБ. В същото време ръководството на БСП все още бави анализ и оценка на всенародните протести, на справедливата им кауза, но и на опасността те да бъдат употребени и манипулирани от ГЕРБ. Подобно политическо поведение на БСП, колкото и да е разбираемо като опит за ненамеса в бунта на улицата, толкова е и уязвимо във връзка с очертаващата се дистанция на протестите от БСП и тяхното трансформиране в псевдопротести. За да преодолее изоставането си в анализа и оценката на протестите, БСП се нуждае от нов тип енергия и активност, от нови форми на социална комуникация и прагматизъм.
 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 772

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ