18 Ноември 2019понеделник06:21 ч.

БСП дава на КС харченето на парите от бюджетния излишък

Наши цели са българското производство, връщането на държавата и повишаване на доходите, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 171

автор:Ростислава Иванова

visibility 507

БСП ще внесе конституционна жалба за начина на харчене на държавни пари с постановление на правителството, обяви в политическа декларация в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на новата парламентарна сесия. "Имаме абсолютно сбъркан модел на провеждане на фискална политика. Парите на данъкоплатците не се харчат по установения в държавата ред през бюджета, а еднолично за партийни цели и за групови интереси в държавата. Затова отново ще изложим нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще има конституционна жалба в Конституционния съд за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановления на МС извън рамките на парламента и на бюджета. Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори - джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването през прозореца за партийни цели и избора на подходящи кметове", илюстрира тя метода на премиера Бойко Борисов да финансира предизборни кампания на ГЕРБ с държавни средства. 

"Всеобщото чувство е, че държавата отсъства. Чуйте ги: бизнесът по повод вдигане на тока - няма държава, медицинските сестри по повод заплатите - няма държава, хората в Сотиря - няма държава. Това е за нас предизвикателството, което ще следваме - ролята на държавата и връщането на нейните функции в услуга на гражданите", обяви лидерът на социалистите. Тя очерта 5 основни проблема от реалния живот в програмата на БСП за новия парламентарен сезон - икономика, социална политика (образование, здравеопазване, доходи и неравенства), върховенство на закона и справедливост, нова данъчна политика и местно самоуправление. Държавата да помогне на малките и средни предприятия, семейните фирми и средната класа, включително и чрез данъчни стимули, както и стимули за производство на български стоки и услуги, за които страната има кадри и пазари, предвижда програмата на левицата. Друг законопроект предвижда подобряване на управлението на държавните предприятия. Отново акцент в социалната политика на социалистите е ръстът на доходите и оттам увеличаване на потреблението, за да се справи страната със задаващата се финансова криза. "Статистиката обяви 90 нови милионери и близо 3 млн. българи под прага на бедността. Неравенството е огромно. Държавата да помогне, не само увеличавайки заплатите в държавния сектор, но и чрез данъчна политика и преразпределение на БВП", призова тя. Левицата ще внесе промени за преизчисляване на пенсиите, намаляване на ДДС на лекарства и основни храни, помощ за младите семейства за отглеждане на деца.

Социалистите ще внесат закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. Позицията ни за избора на главен прокурор е върховенство на закона, а не на личността, върховенство на правилата, а не едноличните решения, да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно, обясни Нинова. Левицата ще предложи друг орган за борба с престъпността, защото моделът на ГЕРБ, избрал Пламен Георгиев, е неработещ. БСП изготвя и промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, за да остават част от данъците на разположение на общините.

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 69

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 57

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 66

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 95

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 95

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ