10 Юли 2020петък19:52 ч.

Пардон

Бройлери и закони

/ брой: 206

visibility 285

Благовест Митков

На Драганов му откраднали едно пиле. Замразен бройлер. Откраднали му го на улицата.
- Нямаме закони! - скърца със зъби Драганов и псува така, както може да псува само човек, комуто посред бял ден са свили бройлера. - Трябват ни закони като Крумовите!
- Може и да си прав! – прекъсвам го. - Обаче знаеш ли, какво е станало и с Крумовите закони?
И му разказвам историята, която съм слушал от дядо си, а той - от своя дядо, тоест историята е достоверна. Хан Крум наистина създал закони - строги, но справедливи. На крадците режел ръцете, на убийците - главите, на клеветниците - езиците. Добре, обаче един ден търчи при него Цона, жената на чъргубиля Стан, която на всичкото отгоре се падала и братовчедка на хана. Просва се тя в подножието на престола му и започва да нарежда:
- Хане ювиги, братовчеде скъпи, Крумчо! Загазихме, братко, с твоите закони! Синът ми, малкият - Телеригчо, знаеш го, да вземе да открадне, поразникът му с поразник, една златна перпера от боила Друцо! Да речеш, че нямаме вкъщи перпери - не! Ама при Телеригчо това било болест! Тъй ми рече и византийският врач Константин! Ние, вика, на това му казваме клептомания! Ха сега де, братовчеде ювиги, кажи кво ше праим? Бива ли да осакатяваме момчето, като Тангра и без това го е наказал с тая болест?
Замислил се великият хан. От една страна - да, престъпление има. От друга страна обаче - смекчаващи вината обстоятелства - болестно състояние! От трета страна - момчето не е кое да е! Ако му клъцне ръчицата, ще настрои цялата рода срещу себе си!
Мислил ханът, мислил... Накрая измислил. Заповядал още същия ден на племенника му Телериг да бъдат отрязани ръкавите на дрехата!
И се почнало!... Убил боритарканът Хумбар търговеца Чонко. Да се отреже на Хумбар перчема! Обрал боилът Курдо маджарския пратеник. Шат! - и на Курдо ръкавите до лакътя! И така нататък...
Разказвам тази история на Драганов, а той мига насреща ми:
- Е, кво?
- Как “кво”? Нали искаше Крумови закони!
- Точно така! - пак скърца със зъби той. - На крадеца да се режат...
- ...ръкавите! - прекъсвам го аз. - На убиеца - перчема! А на изнасилвача да му се отреже презерватива! Абе, Драганов, не си ли разбрал, че сегашните закони не са Крумови, но се прилагат точно по крумовски?! Я иди си купи нов бройлер, но тоя път си отваряй очите!

 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 89

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 411

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 375

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1036

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ