02 Юли 2022събота19:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Суета

"Бръмчащият Били", или прахосмукачката от контейнер в каруца до джобен формат

След 150 години усъвършенстване машините за чистене се предлагат в безброй разновидности

/ брой: 107

автор:Альона Нейкова

visibility 3218

За рожден ден на прахосмукачката се смята 8 юни 1869 г, когато американският изобретател Айвс Макгъфни патентова първата в света машина за почистване, наречена Whirlwind. В горната част на апарата се разполага ръчка, съединена със специален механизъм за предаване на въртеливо движение от едно място на друго и вентилатор. Своеобразният лост се задейства ръчно. Но въпреки лекотата и компактността устройството е доста неудобно за експлоатация заради необходимостта едновременно да се навива лостът и да се бута механизмът по пода.

Тази дребна несгода обаче не пречи на Макгъфни да създаде фирмата American Carpet Cleaning Company и да продава прахосмукачките си за 25 долара бройката (доста прилична сума за онези времена, като се има предвид, че преди век и половина един американски долар струва около 23 грама сребро). Най-много машини за чистене се купуват в Чикаго и в Бостън. Смята се обаче, че голяма част от тях изгарят в известния Велик пожар във Ветровития град. До днес са запазени само два оригинални апарата на 150 години, като един от тях и сега може да се види в историческия център на компанията Нооver.

Много други производители се опитват да откраднат идеята на Макгъфни и започват да правят и продават механични машини за почистване. В началото на ХХ век на пазара се появяват електрически апарати с контейнер за събиране на боклука. Първият, именуван Модел О, струва $60 и е много търсен от купувачите.

Прахосмукачка, работеща на вакуумен принцип, се появява през 1901 г. благодарение на инж. Хюбърт Сесил Бут. Апаратът работи с бензинов двигател и е толкова голям, че го пренасят с каруца и паркират край къщата, откъдето са поръчали услугата. За да се почисти килим, той или се изнася на улицата, или работниците пъхат 30-метровата тръба от уреда през прозореца. Но работи толкова шумно, че го наричат "Бръмчащият Били".

Със сигурност малцина са тези, които знаят, че във Великобритания в началото на миналото столетие дори си правят партита с прахосмукачки. Дамите толкова много харесват новия начин за чистене на дома, че дори канят роднини и приятели, за да споделят с тях това радостно преживяване. Гостите с удоволствие пият чай и с интерес наблюдават невиждания дотогава процес.

Популярността на прахосмукачките расте неимоверно през 20-те и 30-те години на миналия век. Обяснението е доста просто, но днес изглежда и леко нелепо: домакините са убедени (вероятно от предприемчиви продавачи на тези машини, неуморно обикалящи от къща на къща), че заедно с боклука изчезват и всички невидими микроби. Ето какво може да се прочете в списанието Electrician през 1926 г.: "Универсалната идея на прахосмукачката е нещо повече от почистването на помещенията. Благодарение на уреда жената създава нов стандарт за здравето на всички членове на семейството."

В продължение на много години апаратите срещу миниатюрните отпадъци, набиващи се в килима и по пердетата, си остават луксозен артикул. Но след Втората световна война се превръщат в неразделна част от всяко домакинство, причислявано към средната класа.

В наши дни пък сърфисти от австралийския град Пърт създават "плаваща кофа", работеща със слънчеви батерии, която може да всмуква боклука на океана. Апаратът почиства водните площи на яхтклубове, морски и речни пристанища. Устройството струва 3300 евро и се ползва в 17 страни по света.

В Книгата с рекордите на Гинес е вписана най-малката прахосмукачка в света, чиято дължина е равна на 5,7 см. Този миниатюрен уред е създаден от Тоби Бейтсън през 2016 г. Устройството наистина лесно се побира в джоба, но предизвиква доста неудобства, когато трябва да се задейства по прякото му предназначение.

От няколко десетилетия нито едно семейство не си представя живота вкъщи без прахосмукачка. Този предмет, необходим колкото пералнята и печката, постоянно се усъвършенства. Какви ли не разновидности се предлагат на купувачите - с мощна циклонна система, с накрайник със светодиодна лампа, с воден филтър, без кабел, с въздушна възглавница, роботизиран, с контейнер и торбичка, за мокро и сухо пране, модели, с които може не само да се премахва прах, но и да се измиват прозорци, стени, мебели, килими, да се подсушава и дори да се почистват мивки... Всичко е въпрос на вкус, добър маркетинг и възможностите на кредитната карта.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ