05 Юни 2020петък23:25 ч.

Бой по съда

/ брой: 136

автор:Ина Михайлова

visibility 2204

След като преди два дни Цветан Цветанов даде срок на прокуратурата за внасяне на обвинителни актове на "октоподи" и "нагли", вчера вътрешният министър отново се опита да "вземе мерките" на съда. Съдебната ни система не кореспондира със стандартите на ЕС, каза Ц.Ц.. Вярно е, че разочарованието от мудността на третата власт е сред причините за песимизма в обществото и упреците от Брюксел. Да не забравяме обаче, че размахването на пръст от Европа е в отговор на онова, което държавата - в лицето на представляващите институциите й, докладва като резултат. Не може току-така да се казва, че съдът не става за нищо и за пореден път върху магистратите да се излива порция упреци.
Всъщност нека си припомним. Прогнозите, че делото срещу Маргините ще завърши с фиаско, не са от тези дни, а от показното задържане на братята. И причината е именно в семплите доказателства, събрани в хода на досъдебното производство. Може и да не е "реформирана" съдебната система, но кой друг, ако не Цветан Цветанов и сие, имат възможност да я реформират? И то точно сега. Като начало да започнат например с това, че според Наказателния кодекс подготовката за убийство се наказва с... глоба от 1000 лв. Кой, ако не вътрешният министър, е в състояние именно сега да осигури непоклатими доказателства за съда за арестуваните в рейтинговите полицейски акции? Май обаче и на отличник като Ц.Ц. му е трудничко. От задържаните досега в атрактивни операции близо 250 души над 4/5 са на свобода.
Като по терлици МВР-шефът направи опит да се измъкне и от казуса "Николай Цонев". Имало доказателства, те щели да се представят на съда, но всъщност не било важно какво става със знаковите фигури и преписки. По-важно било да се обърне внимание на конвенционалната престъпност - кой тараши вилите и къщите на хората. И едното, и другото е важно, господин министър. Не върви лаици да дават акъл на професионалист. Какво ли ще каже премиерът за тези ваши думи? Ние може да ви споделим онова, което хората вече говорят в трамваите и което със сигурност е достигнало ушите Бойкови: "Пет години чакаме да ги осъдят, а сега правителството на Борисов ги пусна на свобода!" Не звучи рейтингово, нали?
Сега ще докладвате на Брюксел, че правителството на Тройната коалиция е поставило такива хора в съдебната власт, че нито един престъпник не може с пръст да бъде докоснат. Че ви е заложило мини, които няма как да обезвредите. Че единственият начин е смяна на системата, правилата и най-вече - на хората. Това е скритата ви цел. И като че ли единствено съдебната система остана "нереформирана". Затова всъщност започналата "мобилна" атака "ала Красьо Черния" вече е трансформирана в безпрекословното "Бой по съда!".

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ