29 Юли 2021четвъртък20:49 ч.

Бой

/ брой: 77

автор:Деси Велева

visibility 784

"Колко бой съм ял като малък, пък ей на - човек станах". Това явно е мотото на половината българи и в днешно време. То не е останало в миналото, от което пък не е взета поука. Затова хората, които се водят по него, прилагат  принципа на насилие над децата си и в съвременността. Данни на УНИЦЕФ показват, че половината деца у нас са жертва на някакъв вид насилие - физическо, емоционално, сексуално. Най-жалкото е, че хората, способни на такива действия, се изживяват като човеци. Въобразяват си, че са станали хора, а не са само човекоподобни. И продължават да защитават тезата си, че боят и насилието показват правилния път на детето - било тяхно или чуждо. Затова след още 20-30 години статистиките на УНИЦЕФ за България ще са същите. 

Проучването на световната организация показва и друга тревожна тенденция. Шамарът вече не е най-лесният начин за родителя, съседа или непознатия да си излее яда и да охлаби собственото си напрежение. Новият "бой" е емоционалното насилие и пренебрегването. Над половината от децата, жертви на агресия, са били подложени именно на такъв вид тормоз. А той се преодолява много по-трудно от традиционния шамар. Тук именно на дневен ред идват социалните работници, училищните психолози, педагогическите съветници, изобщо хората, на които децата трябва да имат доверие и са в близкото им обкръжение. Доколко обаче те са способни да се справят с лавината от детски проблеми? Има ли ги на точните места, за да отговорят на нуждите на подрастващите? 

И накрая идва въпросът за бедността. Онази бедност, която често е свързана с невежеството, с неграмотността. И превръща родителя в много случаи в насилник. Може би повече усилия от страна на институциите в борбата с мизерията и необразоваността ще покажат след време други резултати. Дали това не е част от разковничето на проблема?

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 122

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 145

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 432

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 423

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ