05 Юли 2020неделя22:11 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Борисов се загрижи за печатните медии, чисти Пеевски от разпространението

автор:Дума

visibility 988

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е много загрижен за свободата на словото в България. Затова предложи вестниците и списанията да не се разпространяват от частници, а само „Български пощи“ да отговарят за това. Борисов не спомена конкретните „частници“, но не е тайна, че Делян Пеевски държи огромния дял от разпространението на печатните издания в цялата страна плюс будките „Lafka“, които заеха местата на реповете по спирки и градинки в почти всеки град. В същото време състоянието на „Български пощи“ отдавна е плачевно, а правителството вече прие стратегия, според която се закриват клонове в малки населени места  и ще има пунктове, които ще работя само по няколко часа на ден.

Борисов обаче направи революционното си изказване в опит да коментира посещението на водещи фигури от организацията „Репортери без граници“ у нас миналата седмица. Те имаха среща с президента Румен Радев, на която не скриха тревогата си, че медийната свобода у нас в момента е на едно от най-ниските си равнища. Премиерът не успя да прикрие недоволството си от въпросната среща. От „Репортери без граници“ трябва да знаят, че беше Европейският съвет и нямах физическата възможност да се видя с тях. Внимателно слушах това, което са казали и смятам, че единственото нещо, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото е да не оставяме частници да  правят разпространението, продължи Борисов.

На заседанието си днес кабинетът прие решение, според което "Български пощи" ЕАД ще извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Възлага се на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения.
"Български пощи" ЕАД е еднолично търговско дружество със сто процента държавно участие в капитала. Също така дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна. Това дава възможност за диверсификацията на разпространението без да се ограничава конкуренцията, е записано в решението на правителството.
Печатните медии обаче са частна собственост и не е ясно как държавата може да задължи издатели и издателства да работят с "Български пощи", а не с частни разпространители.

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 126

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 126

Влошава се ситуацията с КОВИД-19 в Сърбия

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 126

Ердоган: Не могат да ни се бъркат за "Св. София"

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 127

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 118

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 106

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 79

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ