04 Август 2020вторник02:43 ч.

Борисов се накара на ГЕРБ заради партийната субсидия

автор:Дума

visibility 632

Премиерът Бойко Борисов публично се разграничи от парламентарната група на ГЕРБ и дори обвини своите, че действат „на сляпо% заради гласуването партийната субсидия да стане 8 лева за глас от 2020 година. Припомняме, че първоначално депутатите направиха така, че партиите останаха без държавно финансиране. При гласуването на бюджета в четвъртък, нито предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев, нито това на БСП за 8 лева, събраха достатъчно гласове. След съвещание между ГЕРБ и Патриотите, точката бе прегласувана и се прие предложението за 8 лева субсидия за действителен глас. Още тогава финансовият министър Владислав Горанов обяви, че коалиционните партньори са настояли да се приеме решение за субсидиите, иначе няма да продължат да гласуват бюджета на държавата. Това бе определено като извиване на ръце, въпреки че на другия ден от „Обединени патриоти“ отрекоха да са поставяли ултиматум на депутатите от ГЕРБ.

Борисов обаче нахока своите и обясни, че те „на сляпо“ са приели предложението на БСП. Той поиска от финансовия министър Владислав Горанов анализ защо субсидията трябва да е в този размер, както и изрични правила за какво партиите могат да използват държавното финансиране.

“Затова искам анализ от финансовия министър Владислав Горанов, защото ние сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП - колко пари трябват на партиите за нормална политическа дейност. От къде дойде това число осем? Може да са 5, може да са 7, или 30?“, ръзсъждава премиерът. После Борисов призна, че за да има нормален живот на политическите партии трябва да има финансиране от държавата. Не каза обаче и как от ГЕРБ са стигнали до сумата от 1 лев, която предложиха и приеха през лятото и то заради гнева на Владислав Горанов. От когото БСП поискаха да понесе отговорността за това, че партиите са получавали не по 11, а по 13 лева субсидия със знанието на Финансовото министерство.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ