23 Септември 2020сряда12:18 ч.

Борисов отпуска пари за училищата: Да ги обучим, да излязат на протест после

автор:Дума

visibility 755

Бойко Борисов пак обяви разпределянето на бюджетни средства като свое благоволение и лична щедрост. Премиерът качи видео от днешното онлайн заседание на правителството, в което казва, че ще се отпуснат 16,5 милиона лева за общо 160 училища, които да бъдат оборудвани с модерни класни стаи. Като добави, че така се подкрепят българските ученици, които като се обучат, ще ходят по протести.

„Оборудваме кабинетите им с най-доброто, за да могат младите хора, децата, учениците, когато ги обучим добре, да излязат на протест“, бяха точните думи на Борисов.

„Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Поехме и изпълняваме ангажимента си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България“, каза още премиерът. Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

Борисов обяви още, че се отпускат 100 млн. лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии. И добави как образованието винаги било приоритет за управлението.

Ще се купуват и нови високопроходими линейки с оборудване – общо 42. С тях ще се подсили системата на Спешната помощ. Осигурява се свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции“.

Отпускат се и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

По време на извънредната епидемична обстановка семействата на деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. По тази мярка правителството отпуска 20 милиона лева месечно.

Очаква се министрите да обсъдят доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година и да одобрят промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Предвидено е и разглеждане на проект на решение за одобряване на финансово разпределение на евросредства от оперативни програми в подкрепа на преодоляване на последиците от кризата с коронавируса.

За утре е насрочено извънредно заседание на Народното събрание по настояване на БСП. Социалистите искат актуализация на бюджета, в която да бъдат ясно разписани отпусканите средства по сектори и браншове.

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 61

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 58

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 224

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 293

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 291

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ