22 Септември 2020вторник17:22 ч.

Премиерът Борисов изслуша приветствието на президента на КНСБ Пламен Димитров, след което зае неговото място на трибуната в зала 3 на НДК и обяви, че правителството дава на заден ход за чакалнята на еврозоната

Борисов даде отбой за еврото

Уплашени, управляващите ще чакат "пълен консенсус" в обществото

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 1875

Бойко Борисов обяви, че управляващите "няма да насилват" влизането на България в чакалнята за еврозоната, защото "народът не е напълно убеден", че това трябва да стане. Премиерът огласи поредното отмятане на управляващите на тържеството за 30-годишнината от създаването на  КНСБ онази вечер в НДК. Това е поредна по-мащабна реформа, с която той се заема и която, както много други, е напът да пропадне. В случая явно става дума за страх от от по-радикални действия в предизборна година. "Можем ли да заложим кратки срокове с нашите коалиционни партньори, без да е убеден целият народ, че това е правилно. Аз съм убеден, че влизането в еврозоната е правилно. Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята", каза Борисов.

Той повтори тезата си, че няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле, но отбеляза, че "българските граждани имат притеснения от поскъпването" на живота. По думите му хората всеки ден ще бъдат убеждавани за ползите от влизането в т.нар. чакалня на еврозоната, която предшества самото членство във валутния съюз. "Ще се освободят "10 милиарда свободни пари от валутния резерв", които ще отидат за "транспортна инфраструктура, пенсии, доходи, иновации…", даде пример Борисов. 

През последните дни по темата се активизира и американският икономист Стив Ханке, който е един от поддръжниците на валутния борд и се е самопровъзгласил за негов "баща", макар това да не е вярно. Той лобира много активно срещу влизането в еврозоната и плаши българското общество с гръцки сценарий, без да има предпоставки за това. България има осем пъти по-нисък дълг от Гърция (като процент от БВП). Голяма част от българските граждани изпитват страх от поскъпване на живота, ако страната влезе в еврозоната. Последното социологическо проучване на агенция “Тренд" показа, че 54% от българите искат референдум за влизането в еврозоната. Лидерът на популистката проруска партия "Воля" Веселин Марешки преди седмица обяви, че ще събира подписи за свикване на референдум за еврозоната.

Премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по ключовото за България присъединяване към еврозоната. Така една от десните партийни отломки "Демократична България", коментира изказването на Борисов.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 894

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 284

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 403

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 489

Как търпим това десет години?!

visibility 1500

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 720

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 915

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ