09 Април 2020четвъртък17:29 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Премиерът Борисов изслуша приветствието на президента на КНСБ Пламен Димитров, след което зае неговото място на трибуната в зала 3 на НДК и обяви, че правителството дава на заден ход за чакалнята на еврозоната

Борисов даде отбой за еврото

Уплашени, управляващите ще чакат "пълен консенсус" в обществото

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 1197

Бойко Борисов обяви, че управляващите "няма да насилват" влизането на България в чакалнята за еврозоната, защото "народът не е напълно убеден", че това трябва да стане. Премиерът огласи поредното отмятане на управляващите на тържеството за 30-годишнината от създаването на  КНСБ онази вечер в НДК. Това е поредна по-мащабна реформа, с която той се заема и която, както много други, е напът да пропадне. В случая явно става дума за страх от от по-радикални действия в предизборна година. "Можем ли да заложим кратки срокове с нашите коалиционни партньори, без да е убеден целият народ, че това е правилно. Аз съм убеден, че влизането в еврозоната е правилно. Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята", каза Борисов.

Той повтори тезата си, че няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле, но отбеляза, че "българските граждани имат притеснения от поскъпването" на живота. По думите му хората всеки ден ще бъдат убеждавани за ползите от влизането в т.нар. чакалня на еврозоната, която предшества самото членство във валутния съюз. "Ще се освободят "10 милиарда свободни пари от валутния резерв", които ще отидат за "транспортна инфраструктура, пенсии, доходи, иновации…", даде пример Борисов. 

През последните дни по темата се активизира и американският икономист Стив Ханке, който е един от поддръжниците на валутния борд и се е самопровъзгласил за негов "баща", макар това да не е вярно. Той лобира много активно срещу влизането в еврозоната и плаши българското общество с гръцки сценарий, без да има предпоставки за това. България има осем пъти по-нисък дълг от Гърция (като процент от БВП). Голяма част от българските граждани изпитват страх от поскъпване на живота, ако страната влезе в еврозоната. Последното социологическо проучване на агенция “Тренд" показа, че 54% от българите искат референдум за влизането в еврозоната. Лидерът на популистката проруска партия "Воля" Веселин Марешки преди седмица обяви, че ще събира подписи за свикване на референдум за еврозоната.

Премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по ключовото за България присъединяване към еврозоната. Така една от десните партийни отломки "Демократична България", коментира изказването на Борисов.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ