11 Юли 2020събота20:25 ч.

Отзвук

Борба в миналото, битка за бъдещето

Международната асоциация на борците антифашисти ще бъде патрон на честванията по повод 130 години от рождението на Георги Димитров

/ брой: 69

visibility 596

Чавдар СТОИМЕНОВ 

На 17 и 18 март т.г. в гр. Франкфурт, Германия, се проведе редовно заседание на Изпълнителния комитет на Международната асоциация на борците антифашисти (ФИР). В заседанието участва и българска делегация - Чавдар Стоименов, председател на Централния съвет на Българския антифашистки съюз и член на Изпълнителния комитет на Международната асоциация на борците антифашисти (ФИР), и Николай Мартинов - главен експерт в отдел "Външна политика" на НС на БСП. Редовното заседание се проведе в следния дневен ред: 1) Актуалната ситуация в Европа (включително с национални доклади); 2) Обсъждания на Международната среща на младите антифашисти в Аушвиц; 3) Отчет по подготовката на изложбата "Европейската съпротива" в сградата на Европейския парламент в Брюксел; 4) Проект на Почетен знак "Мишел Вандерборг", носещ името на покойния и многоуважаван председател; 5) Доклад относно откриването на регионален офис в Москва; 6) Резолюции на Изпълнителния комитет на ФИР; 7) Форми на сътрудничество между ФИР и други международни асоциации с близка идеология и цели; 8) Предложения и решения.
Д-р Шнайдер - главен секретар на ФИР, представи доклад за събитията в Германия. Той изтъкна, че очаква през 2013 г. неонацистките групи да се активизират предвид факта, че през 2013-а се навършват 80 години от стъпването във власт на Хитлер (1933 г.). Той посочи, че мерки за възпрепятстване на проявите на неонацистите се вземат посредством кореспонденция с официалните държавни институции на ФРГ и чрез масирана медийна кампания.
Президентът на ФИР Вилмос Ханти запозна членовете на Изпълнителния комитет със ситуацията в Унгария. В доклада ясно се посочи, че министър-председателят Виктор Орбан, който е от спектъра на крайнодясното политическо пространство, провежда ксенофобска и фашистка политика на национално ниво, а представителите на антифашистите, комунистите и социалистите в Унгария биват публично оплювани и унижавани. Надежда дава единствено ЕС, който взимал под внимание действията на правителствтото на Орбан и остро критикувал поведението му.
През м. май ще се уточнят всички детайли за срещата на младите поддръжници на антифашистката борба, която ще се състои през лятото на т.г. в Аушвиц. Организаторите от Белгия на изложбата в Европейския парламент в Брюксел съобщиха, че тя ще се проведе през втората половина на м. януари 2013 г. Представен бе изготвеният проект за знак на наградата "Мишел Вандерборг". Взе се решение за отличаване на антифашисти с отличието да се правят писмени предложения от антифашистките организации-членки на ФИР.
Руската делегация докладва за откриването на регионалния офис в Москва. Потвърждение за участие има лично от Владимир Путин.
Приета бе декларация, предложена от Португалската антифашистка организация (УРАП), която призовава към опълчване срещу тиранията, налагана от финансовите монополи, които създадоха икономическата криза и безработицата сред трудовото население. Призивът в декларацията е към прогресивните сили и будното гражданско общество, към хората на труда.
Българската делегация запозна членовете на Изпълнителния комитет за подготовката относно предстоящата 130-годишнина от рождението на Георги Димитров и идеята на ЦС на БАС да се проведе международна конференция, а честванията да са под патронажа на Международната асоциация на борците антифашисти (ФИР). Реши се  председателят на ФИР Вилмос Ханти, генералният секретар д-р Шнайдер и вицепрезидентите да са официална делегация на ФИР за участие в честването на 130-ата годишнина от рождението на големия български герой Георги Димитров. Д-р Шнайдер ще подготви доклад за ролята на Георги Димитров за мобилизиране на европейските народи в борбата срещу фашизма.
Членовете на Изпълнителния комитет гостуваха на кметството на Франкфурт, където заместник-кметът на града приветства усилията, целите и идеалите, изповядвани от ФИР. Изпълнителният комитет участва в честването на 65-ата годишнина от създаването на съпротивителното антифашистко движение във Франкфурт. На митинга присъстваха стотици антифашисти, които с песни и настроение посрещнаха представителите на ФИР и предадоха част от заряда си на множеството млади хора, които взеха дейно участие в проявата.
Следващото редовно заседание на Изпълнителния комитет ще се проведе от 7 до 10 юни т.г., като проявата ще бъде съпътствана и от откриването на регионалния офис на организацията в Москва.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 636

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 563

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1276

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ