29 Ноември 2021понеделник10:40 ч.

Болниците няма да са търговски дружества

Предложенията на БСП в сектор "Здравеопазване" срещнаха пълна подкрепа при преговорите

/ брой: 227

автор:Аида Паникян

visibility 538

Болниците повече не може да са търговски дружества, а на пациента да се гледа като на касичка, заявиха представителите на БСП още в началото на преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Здравеопазване". "С това компромис няма да направим. Тези болници няма да акумулират печалба, а за лечението си здравноосигурените пациенти няма да доплащат. Да бъде въведен и обществен контрол на лечебни заведения, които ползват обществени средства", настоя проф. Георги Михайлов. 

На практика всички предложения на БСП бяха приети от преговарящите, като част от тях бяха допълнени и разширени след дискусията с представители на "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) Позициите на левицата представиха проф. Михайлов и доц. Георги Йорданов. Според Асен Василев смяната на статута на болниците няма да спре изтичането на пари, затова е необходим контрол. 

Болниците в труднодостъпните райони да имат статут на защитени, настояха от левицата и поискаха финансовото им подпомагане да залегне още в бюджет 2022, като държавата поеме задълженията им, възлизащи на около 100 млн. лв. Необходима е реорганизация на спешната помощ и възможност и в най-отдалечената точка на страната хората да имат достъп до нея, категоричен бе доц. Йорданов. БСП иска в бюджета за догодина да се заложи увеличаване на парите за превенция и контрол на инфекциозните болести, както и разширяване на скринингови програми за социално значими и за редки болести. 

Необходим е нов Закон за лечебните заведения, а НЗОК, която в последните години е одържавена, да върне обществения си характер. Около тези предложения на левицата се обединиха и останалите участници в преговорите. Съгласие бе постигнато и за въвеждането на електронно здравно досие до края на идната година. Сред предложенията на социалистите е и намаляване на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия до 9%, а лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни. 

ДБ настоява за премахване на клиничните пътеки като инструмент за плащане и въвеждане на диагностично-свързаните групи за извършена дейност. 

Сред краткосрочните предложения на БСП е и овладяването на КОВИД-кризата, като се отделят пациентските потоци и бъдат организирани мобилни екипи за ваксинация на хора от рискови и уязвими групи, както и живеещи в трудно достъпни райони на страната. От ИТН подчертаха, че ваксинацията не трябва да е задължителна. 

Осигуряването на кадри зае сериозно място в преговорите. Прие се предложението на БСП за въвеждане на рамкова система и се допълни с предложението на ДБ за минимална почасова ставка. Има консенсус, че трябва да има съотношение между възнаграждението на болничния ръководител и санитаря. Най-вероятно то ще бъде 1:20. Медици, които ползват обществен ресурс, да имат право само на 1 договор с НЗОК (сега един лекар може да работи и в болничната, и в извънболничната специализирана помощ - б.а.). Занапред няма да може един и същи човек да заема управленски пост в повече от една структура - например началник на отделение в болница няма да може да е и началник на катедра.

 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ