05 Декември 2022понеделник19:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Богатствата на Израел - в 20 семейства

/ брой: 163

автор:Петър Бочуков

visibility 1691

Двайсетина семейства владеят банките, енергетиката, телекомуникациите и строителните компании на Израел, пише Давид Фратини в италианския вестник Corriere della Sera. Анализатори на Централната банка на Израел са подготвили доклад, данните от който свидетелстват за това, че страната съвсем не прилича на егалитарната държава, за която са мечтали отците-ционисти и която се изграждаше върху здравия фундамент на кибуците, а не на стоманените пилони на небостъргачите. Богатствата на еврейската държава са акумулирани в авоарите на въпросните 20 семейства, които управляват банките, еннергетиката, телекомуникациите и строителството. Всички са свързани помежду си. "Израел е една от страните с най-високо равнище на концентрация на капитала в целия западен свят и в това е неговата прилика с развиващите се страни. Компаниите се контролират от семейства и оттук идват големите трудности за финансовата система и икономическата ефективност, тъй като успехът на тези корпорации и съответно ползата за държавата зависят от личните отношения на малка група хора, а не от качествата и уменията на мениджърите" - изтъква Фратини. Нохи Данкер, собственикът на Idb Holdings, и Ицхак Тшува (групировката Delek) оглавяват списъка на 500-те най-богати израелтяни. Групата на милионерите притежава 75 милиарда долара, като се има предвид, че БВП на страната е 194 милиарда долара. По думите на основателя на The Marker - финансовото приложение на вестник Haaretz - Гая Ролник "някои крупни групировки и семейства представляват заплаха за икономиката и за демокрацията. Те застрашават иновациите, производителността на труда, растежа, а на политиците и медиите става все по-трудно да бъдат независими". Властта на тези хора се е укрепила дотолкова, че министър-председателят Бениямин Нетаняху се е обърнал към антимонополните власти с искане да подготвят законопроект, който би способствал за съкращаване на извънредната концентрация на капитал и власт. Кнесета на свой ред се готви да обсъди предложение, направено съвместно от левицата и десницата суперзаплатите на мениджърите да не надхвърлят повече от 50 пъти заплатата на най-ниско платения служещ в компанията. Днес ръководителите могат да получават до 500 пъти по-висока заплата от своите сътрудници.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 334

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 153

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 226

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 231

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 205

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ