24 Януари 2019четвъртък08:33 ч.

Андрей Захариев

БНТ търси родовите корени на известни българи

/ брой: 7

автор:Павлета Давидова

visibility 296

Нов интересен проект предлага БНТ на зрителите си. Тази събота от 17,30 ч. в ефира ще се завърти първият епизод на "Джинс". В него водещият Андрей Захариев ще съпровожда известни личности до местата, от които произлизат предците им. Идеята на националната телевизия е да разкаже фамилната им история. 

Захариев е добре познат на зрителите на БНТ от предаванията "Библиотеката" и "История.БГ". Сценаристи на "Джинс" са Георги Проданов и Деяна Драгоева, а режисьор - Еленко Касалийски. 

Екипът на предаването ще потърси сериозни отговори на шеговития въпрос: "А знаеш ли от кой джинс си?", обясняват избора на име от БНТ. "Джинс" ще ни провокира да се замислим "кои сме", "откъде идваме", а от медията уверяват, че ще ни помогне да осъзнаем личната си отговорност като носители на щафетата от миналите към бъдещите поколения.

Гост на първото издание на предаването е литературният историк проф. Михаил Неделчев, който ще започне разказа за прадядо си от Велико Търново - героя от Сръбско-българската и Балканските войни генерал Иван Фичев, син на самобитния възрожденски архитект Колю Фичето. 

"През очите на гостите "Джинс" ще ни пренесе в българските села и градове, включително онези, които сега са извън пределите на България, ще възкреси минало и традиции, ще ни помогне да преосмислим историческото и културното ни наследство. Предстоят ни и срещи с емигранти, у които споменът за родните места и предци е жив", уверяват от БНТ.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16