27 Февруари 2021събота18:31 ч.

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

Причината - ръст на необслужваните заеми

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 653

Лихвените проценти по новоотпуснатите кредити през 2021 г. ще се повишат заради очаквания скок на необслужваните заеми в банковите портфейли. Това прогнозира Българската народна банка (БНБ) в последния си тримесечен доклад, като се базира на предстоящото изтичане на мярката за отсрочване на плащанията по банковите заеми. Освен ръст на лихвите, централната банка очаква да бъдат затегнати условията за отпускане на кредити.

В резултат на по-строгите изисквания, увеличения разход за заемите и изтичането на частния мораториум БНБ очаква през 2021 г. забавяне на кредитния растеж. С постепенното възстановяване на частното потребление и инвестициите банката очаква темпът на нарастване на кредитите за фирми и домакинства да се ускори отново през 2022 г.

Тенденцията бизнесът и гражданите да трупат депозити в банките като предпазна мярка на фона на несигурността, която пандемията създаде, се очаква да се задържи и през 2021 г. В случай на постепенно овладяване на пандемията БНБ прогнозира от втората половина на 2021  г. до края на 2022 г. растежът на депозитите слабо да се забави в резултат на предвижданото постепенно възстановяване на икономическата активност, намаляване на несигурността и съответно на спестяванията с предпазен мотив. Запазващият се висок приток на депозити в банковата система от своя страна ще допринесе за задържане на лихвените проценти по тях на достигнатите исторически ниски равнища.

Централната банка влоши прогнозата си за БВП

БНБ влоши перспективата си за състоянието на българската икономика през 2021 г. на фона на затегнатите ограничителни мерки както в страната, така и в основните й търговски партньори. Банката вече очаква растеж от 3,7% тази година, докато в септемврийската си прогноза икономистите бяха посочили 4%. В същото време БНБ повишава очакванията си за икономиката на страната през изминалата година, като прогнозира спад от 4,4% вместо 5,5%. Спадът се дължи най-вече на намаления обем на износа и на свитите инвестиции в страната. Банката очаква сривът в експорта да струва на икономиката 2,7%, а този на инвестициите - 1,5%.

БНБ очаква слабо възстановяване на заетостта през 2021 г и прогнозира, че тя ще продължи да нараства с ниски темпове, но без да достига нивото от 2019 г. Заради ръст в цените на петрола банката прогнозира ускоряване на инфлацията в края на 2021 г. до около 2% и последващо забавяне до 0,9% в края на 2022 г.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ