30 Октомври 2020петък03:15 ч.

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 769

Нито една институция в България не е в състояние да реши проблема с ултраскъпите банкомати по морските курорти, които събират осемкратно по-високи такси от нормалните АТМ устройства, защото те били напълно законни. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско питане. Банкоматите на американската фирма "Euronet", които са разположени почти навсякъде по морските курорти, удържат между 10 и 15% от сумата при теглене от валутни сметки. Банкоматите на регистрираните в България банки събират за същата услуга около 6-7 евро (13-15 лв.). Проблемът е, че курортите са осеяни със скъпите банкомати, а нормалните почти липсват. От самата компания пък твърдят, че таксите й са законосъобразни, справедливи, разумни и прозрачни. В началото на септември в случая се намеси и Върховната административна прокуратура, но и тази мярка не свърши работа. Прокуратурата поиска Българската народна банка и Министерството на финансите да преценят дали да инициират нормативни промени за решаване на проблема. От преценката излиза, че такива промени са невъзможни. 

Позицията на БНБ е, че по случая е необходима именно промяна в законодателството, с която таксата за обмен на валутата през АТМ да се изравни с тази на обменните бюра - максимум 5% отклонение от централния курс на БНБ. Централната банка посочва, че тя е правила проверка на "Euronet" през 2019 г., която е установила, че всички такси се посочват коректно на клиента и следователно няма нарушение. Оттук нататък БНБ не може да направи нищо, защото няма правомощия да предлага промени в закона. Министерството на финансите има такива правомощия, но смята, че законовата промяна, предлагана от БНБ, би била в нарушение на правото на ЕС. Според министерството проблемът трябва да се реши от БНБ с налагане на санкции по нов еврорегламент от 2020 г. От МФ смятат, че единствената възможна мярка оттук нататък е да се повиши контролът по изпълнението на действащото законодателство, но не посочват как може да стане това. 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ