13 Юли 2020понеделник14:33 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Актуално

Блясъкът на катарзиса

За моралния знак на един президентски указ

/ брой: 206

автор:Ина Михайлова

visibility 3820

Какво стана в държавата Им. Да, Им. Тя отдавна не е Му, т.е. Неговата. 

Един кандидат за главен прокурор изживя катарзис. След като 99,9 на сто беше сигурен, че няма да се кандидатира за поста и да участва в кална битка, високо моралната му същност се счупи. И той настървено, по подобие и на други субекти на демократичния преход, изживя дълбок катарзис. Първоначално махна ланците, с които очевадно приличаше на онези, които постфактум го подкрепяха по улиците. А след това взе, че стана единствен кандидат. Подир туй и главпрокурор.

Вече няма нужда да питате кои са Те. Знаете. Те си избраха Главен прокурор. И той ще ги пази следващите седем години.

Може ли сега някой да ги спре?

Погледите са насочени към президента. Той трябва да подпише указа за новия главен прокурор. Протестът срещу Иван Гешев също се премести от Орлов мост под прозорците на държавния глава. Докато той беше в Япония. Символично.

В тази държава отдавна всичко е символично и формално. Формално Иван Гешев законно е избран за главен прокурор.

Съмненията обаче остават

При това изобщо не са формални.

Може ли президентът да спре Гешев? Не. Дори и да откаже да подпише указ, пак ще му го поднесат. В същия вид. Кохортата, номинирала, одобрила и избрала правилния кандидат, вече даде заявка, че ще гласува още един път за него. Ако е необходимо.

"Анализатори" вече коментират, че президентът не налагал вето по "деликатни теми". Че нямало смисъл и полза. Че не улицата командвала парада, и президентът трябвало да го покаже. Че нямал друг полезен ход. Че просто е част от "цялата кочина" и...

Има два важни момента в цялата история.

Първо, институцията на президента няма никакви права и прерогативи по отношение на съдебната власт. И никога Румен Радев не е давал повод с поведението си да се твърди, че се меси в работата на съдебната власт. Напротив. За разлика от изпълнителната Му власт и парламентарната Му проекция. Когато през май Радев инициира срещи във връзка с процедурата за избор на главен прокурор, Сотир Цацаров обяви процеса за "прибързан" и заяви, че разговорите може да се изтълкуват като опит за оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет. След срещата с Радев обаче заговори друго. А и историята показва, че не президентът, а други натискат в прокуратурата и в съда. И дърпат конците на ВСС. Когато Бойко Борисов се опита да натресе на Радев намеса в независимата съдебна власт, президентът недвусмислено му каза, че не той "кани магистрати вкъщи и на тайни вечери, нито вика главния прокурор всяка сряда". Е, Борисов, също каза, че никой не се меси в изборите за главен прокурор. Когато, разбира се, кандидатът е посочен от когото трябва.

Какво каза Радев през май? "От смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на неговата работа." И още: че главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, че е важен фактор за ефективна борба с престъпността и с корупцията, за утвърждаване на законността, че трябва да е с висок етичен стандарт, с висока професионална компетентност, изявена независимост. Като изключим професионалната компетентност, останалото е в графата "морал". Прокурорската колегия единодушно постави единствения си кандидат в графата високоморален и го квалифицира като напълно отговарящ на идеала и

модела Им за главен прокурор

Именно заради посочените от държавния глава принципни характеристики на бъдещия главен прокурор, Румен Радев е длъжен да направи крачка. И да не подпише указ за новия главен прокурор. С ясното съзнание, че подобна стъпка ще отприщи противниците му, които ще го залеят с кафяво мастило. Не че някога са преставали.

Защо Радев може да не подпише указа за Гешев?

Защото има достойнство и трябва да защити достойнството на онази част от българския народ, която не одобрява не професионалиста и прокурора Иван Гешев, когото не познава, а онова, което стои до и зад Иван Гешев.

Ако Гешев не се съмняваше в избирането му за главен прокурор, защо не призова крайно подозрителните и неадекватни батки и прочие агитчици да не му правят мръсно, като вувузелят в негова подкрепа? Напротив. Той дори каза, че се радва, че шофьорите и чистачките го подкрепят (отнасям се с пълно уважение към хората, упражняващи тези професии, но не съм сигурен, че г-н Гешев влага същото). "Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят, както и тези, които не ме подкрепят." За първата част от изречението - жалко, за второто - ще видим. Сигурно бъдещият главен прокурор е изненадан, че пеленачетата от яслите и децата от забавачките не са изпратили възторжени писма в негова подкрепа. Не се ли срамува г-н Гешев от хората с камуфлажи, с бръснати и татуирани глави, с качулки и черни очила, които организирано бяха стоварвани в негова подкрепа там, където е необходимо? Без да знаят защо, в чия подкрепа и какво скандират, както и къде ще бъдат откарани утре, за да свършат следващото угодно Им дело. Не се ли притеснява бъдещият главен прокурор Иван Гешев, че зад него застават хора, които на външен вид приличат на криминално проявените, които главният прокурор трябва да преследва? Не се ли притеснява бъдещият главен прокурор, че има прилика между гладко избръснатите прокурори във Висшия съдебен съвет и мургавите им поддръжници от...

полувисшия съдебен съвет на улицата

Явно не.

Най-малко заради опасенията за липса на независимост, които пораждат необичайните протести в подкрепа на Гешев, държавният глава има моралното право да откаже да подпише указ.

Професионалната компетентност на прокурора Гешев може да бъде коментирана от колегите му прокурори. За нея говорят последвалите съдебни решения или липсата на такива. Дори единствеността на кандидатурата не е прецедент, за да се изтъква като солиден аргумент. Макар че липсата на повече от един кандидат също поставя въпроси за предопределен избор и сее съмнения в обществото. То обаче е достатъчно отвратено от бруталната арогантност, с която бе наложена единствената кандидатура. Дори обръгналият откъм морал Борисов намери начин да изрази неудовлетворение от начина, по който Гешев му бе натрапен. Не че е за съжаление. Формулата "Ти си го избра" е перпетуум мобиле.

Кохортата засега заявява и показва, че твърдо е избрала Иван Гешев за главен прокурор. Дори президентът да откаже да подпише указ, името му отново ще бъде предложено на държавния глава. Дори не е изключено за камуфлаж ВСС да обсъжда някаква процедура, да се спрягат варианти за втори и трети кандидат (политически). Да се въргалят разни имена - те вече се окатраниха от устата на Борисов. Да се омажат, за да се наложи от кафявите медии единствено правилното решение за Гешев. Формално всичко това е възможно.

Иначе, не може да се отрече, Гешев вече е радост. С поведението си по време на изслушването, с подмятанията, лековатите изрази и демонстрираното пренебрежение към къде-къде по-ерудити от него, той показа какво ни чака. "Не могат да ми казват на мен как да постъпвам и кое е правилно и кое не", заяви на първата си пресконференция Гешев. Изводите са ваши.

Катарсизът демонстрира целия си блясък по време на изслушването. Дали е подходящ тон за главен прокурор казаното: "Какво искате да ви отговоря, за да сте щастлива?" Неколкократно произнесена, репликата издаде, че всъщност Гешев нито е спокоен, нито е балансиран, както твърдеше. Той не се посвени да нарече гражданските организации "грантаджии". Добре познатите изрази за олигарсите, които искат да спрат законността и нейния стожер - разбирай Гешев, изникваха през отговор.

С думите, че името на Пеевски го няма в знаковото за кариерата му дело КТБ, тъй като си е върнал всички кредити, бъдещият главен прокурор "изпра" "момчето от Дубай". И, между другото, грижливо сложи точка на въпросите около Цацаров и "ЦУМ-гейт", наричайки срещата между настоящия му шеф и издателя на вестник "Сега" "личен живот". Е, бъдещият контрол върху редакционната политика на "непослушни" издания вече няма да се прави толкова "невинно". 

Изречената от Гешев реплика "Ама сега ще се изпитваме ли?" не издава нищо повече, освен докачливостта към критиките на околните. На подобен горещ стол това качество е важно, но явно бъдещият главен прокурор няма намерение да се съобразява нито с гражданското общество, нито с критиките на колегите. Впрочем такива, както е видно, от страна на прокурорската колегия не се очакват и в бъдеще. Затова и разговорът за силната, неконтролируема и еднолична власт на главния прокурор едва ли ще се състои в скоро време.

И още един аргумент защо президентът Румен Радев да откаже да подпише указ за Гешев. В яда си от думите на председателя на ВКС Лозан Панов, Цацаров изплю най-важното камъче. Че всички избори в съдебната власт досега (разбираме и настоящия) са по един и същи тертип и се случват не във ВСС, а "в две други сгради".

За Банкя и Бояна ли говори Цацаров?

Това само увеличава съмненията, че и този главен прокурор е избран от Тях.

В опит да прехвърли отговорността (както винаги) Борисов заяви, че изборът на Гешев ще се залепи на Радев. Не, няма.

Не Радев номинира Гешев.

Не Радев лицемерно избяга от отговорността да номинира кандидат, както направи Борисов чрез своя министър Данаил Кирилов.

Не Радев гласува за Гешев, както направиха Борисовите "кукли на конци" във ВСС.

Не Радев подкрепя Гешев по улиците, както правят стоварените от Тях батки.

Не Радев се радва на Гешев.

Президентът формално ще трябва да подпише указ. Над 2 милиона българи ще го разберат, защото винаги ясно е казвал какво мисли, независимо как е бил притискан, злепоставян и принуждаван да действа. Държавният глава вече недвусмислено заяви, че няма да действа под натиск на когото и да било. И категорично отхвърли опитите да му бъдат вменявани номинации и избора на нов главен прокурор.

Режисираният избор на главен прокурор приключи. Моралните очаквания са Радев да не подпише указ, като обясни защо. Или да подпише указ, като изрази особеното си мнение.

Гешев може да е шериф, но няма да е морален стожер на борбата с корупцията и престъпността, с мутрите, мафията и бандитизма. Бляскавият катарзис потъмня. Но онези, които си го избраха, не се нуждаят от морал, справедливост и закон.

Те имат територия. И Гешев.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 131

Гърция няма да затваря граничен пункт „Промахон“

автор:Дума

visibility 67

Нови 6537 случая на коронавирус в Русия

автор:Дума

visibility 93

Унгария отваря границите си за руснаци

автор:Дума

visibility 122

Анджей Дуда е новият страр президента на Полша

автор:Дума

visibility 150

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2035

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 363

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 620

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ