29 Юли 2021четвъртък21:25 ч.

Близо 20% от българите са плащали под масата за здравни услуги

автор:Дума

visibility 72


Всеки пети българин признава, че му се е наложило да плати подкуп, за да получи здравна услуга по време на ковид кризата. Само Румъния е преди нас от жителите на ЕС, показва проучване на "Трансперънси интернешънъл".
Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%).
По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.
В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.
Почти една трета от жителите на ЕС са разчитали на лични връзки при достъпа до здравни услуги време на ковид кризата, а около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги, са изводите от допитването.
Авторите на доклада "Глобален барометър на корупцията - ЕС“ заявяват, че разкритията са тревожни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за възстановяване от епидемията.
Докладът обрисува и картина на недоволство от "топлите" отношения между големия бизнес и правителствата, както и висока степен на пряко участие на граждани в корупционни практики с цел достъп до публични услуги.

 

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 132

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 889

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 144

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 0

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 38

/ брой: 145

ПраворазДАВЕНЕ

автор:Юри Михалков

visibility 41

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ