29 Юли 2021четвъртък05:00 ч.

Благодаря ви, млади български музиканти!

/ брой: 108

автор:Емил Янев

visibility 2577

Последният ден на месец май ще се запомни с впечатляващо музикално събитие, което се осъществи на сцената на Софийския музикален театър. То беше сътворено от тридесетина възпитаници на Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и с участието на няколко солисти, хора и оркестъра на Музикалния театър. "Главният виновник" за успеха на Световната премиера на мюзикъла "Малкият принц" беше една млада, 28-годишна, и явно надарена музикално личност, с афинитет към музикално-сценичния жанр - композиторката Емелина Горчева. И, разбира се, останалият постановъчен екип начело с либретистката Йоанна Мирчева, диригента проф. д-р Ивайло Кринчев, режисьорката доц. д-р Виолета Горчева, хореографите д-р Радослав Радев и Румен Григоров, сценаристите и костюмиерите Чавдар Чомаков и Михаела Занева.
Въпреки "студентския си статус" всички участници певци показаха не само отлична вокална школовка, но и професионално убедително сценично поведение. Те достойно защитиха репутацията на българската музикално-образователна система и конкретно на българската вокална школа, която се ползва с популярност по света наравно с италианската, руската, немската и френската певческа школа.
Рецензираното събитие не е инцидентно в близо 100-годишната Музикална академия. То представлява продължение на една положителна практика - понастоящем налагана като "новост" в българската образователна система - за многогодишно сътрудничество между нея и Сливенската опера, което нееднократно е доказвало своята взаимноизгодна целесъобразност.
По време на целия спектакъл от сцената струеше позитивна енергия, която се излъчваше от артистичната всеотдайност и ентусиазъм на младите артисти. Наблюдавайки искреността на техните сценични действия, през цялото време си мислех, че този спектакъл трябваше да бъде включен в културната програма на българското председателство на Европейския съвет. Той нагледно щеше да даде възможност на европейските политически лидери непосредствено да се убедят в истинската музикална надареност, притежавана от младите българи, които и понастоящем създават богатството на българската култура. Уви, това можеше да се случи, ако някой далновиден български ръководител поемеше "риска" да го предложи, а не да се върви по утъпкания път на шаблона...
За първи път чувах и виждах артистичните изяви на младите певци - дори не зная техните имена - и поради това не съм в състояние да правя по-комплексни оценки за техните постижения. Но спокойно мога да споделя, че всичките са много добре подготвени за резултатна професионална дейност, която им дава възможност "да полетят" към световните сцени. Главният извод от тази констатация е, че българската държава трябва да им създаде адекватни условия за продължаване на тяхното артистично развитие у нас, тъй като изпълнението на тази важна национална задача е възможно само от надарени индивиди и от съответните обществени условия!

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ