14 Април 2021сряда23:31 ч.

Бизнесът у нас скептичен към прогнозите за растеж

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 462

Представителите на бизнеса в България са по-скептични за ръста на глобалната икономика в сравнение с колегите си в Югоизточна Европа. Това показват резултатите от традиционното проучване на "ПрайсуотърхаусКупърс", което се провежда на всеки 2 години. 58% от българските участници очакват ръст на глобалната икономика, докато глобално това казват 75% от питаните. Една четвърт от бизнес лидерите в България очаква дори понижение. На такова мнение са 14% от лидерите глобално. 58% от бизнес лидерите в България очакват икономическият растеж глобално да се увеличи при 64% от колегите им в Централна и Източна Европа и 75% глобално. 24% смятат, че ще се понижи при 14% глобално.

В същото време Международният валутен фонд повиши оценката си за икономическия ръст на България през 2021 г. до 4,4%. Предишната прогноза на фонда бе за значително по-слаб ръст от 3,6%, става ясно от т. нар. "пролетен доклад" на институцията. За следващата година ръководената от Кристалина Георгиева организация очаква отново ръст от 4,4% (при предходна оценка за 4,3%), който би бил по-бърз от средния темп за еврозоната. Пандемията сложи край на силните икономически резултати на България. След растеж от 3,7% през 2019 г. се очаква реалният БВП да се свие с 4,6% през 2020 г. в резултат на блокирането в началото на кризата и втората вълна на пандемията, заедно с повторното въвеждане на ограничителни мерки. Това доведе до срив на търсенето, независимо от фискалната и друга подкрепа за домакинствата и фирмите. Равнището на безработица се е повишило, но наскоро се стабилизира, подпомогнато от политическата подкрепа, поясняват от МВФ в бележките за България.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 134

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 177

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ