31 Май 2020неделя11:23 ч.

Бизнесът ще брои колко работим

Европейският съд задължи държавите членки да въведат системи за отчитане на работното време

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 1311

Европейският съд задължи държавите членки да въведат изискване към работодателите да измерват точно колко часа дневно работят техните служители. Решението би могло да има значителни последици в ЕС, като изисква стандарт за отчитане на редовните работни часове в допълнение към извънредния труд.

Това стана по искане на испански синдикати, които се оплакали до Централния съд на страната, че не може да се установи с точност колко часа извънреден труд полагат работниците и той да им се заплаща.

Според статистиката в Испания повече от половината извънредни часове не биват декларирани и заплащани на работниците.

Европейските магистрати смятат, че при липсата на система за измерване на продължителността на дневното работно време на всеки работник няма начин да се установи обективно и надеждно нито броят на отработените часове и разпределението им във времето, нито броят часове извънреден труд, което прави прекомерно трудно, ако не и невъзможно на практика работниците да упражняват правата си.

Топмагистратите отхвърлят твърденията, че Директивите за работното време и за безопасността и здравето на работниците на работното място дават право на работодателите да измерват действително положения труд само по желание.

Съдиите на ЕС се позовават на Хартата на основните права и на Директивата за работното време, според които основно право на всеки работник е да има законово установената продължителност на работа, както и на междудневни и междуседмични почивки.

Само система на отчитане на действително изработените часове би улеснила уреждане на спорове, когато работниците искат да им се плати или да им се гарантира почивка, а контролните органи и съдилища ще могат да следят за спазване на трудовите права, посочват топмагистратите на Европейския съюз.

Затова те смятат, че "държавите членки трябва да задължат работодателите да въведат обективна, надеждна и достъпна система за измерване на продължителността на отработеното от всеки работник дневно работно време".

Съдът добавя, че всяка държава може сама да избере при какви условия и какъв да е видът на отчитащата работните часове система.

За да стане решението на Съда на ЕС задължително и за България, трябва да се подаде подобен иск пред български съд, който да вмени на правителството да промени съществуващото у нас законодателство.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1238

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 652

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ