04 Юли 2022понеделник10:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

"Булгаргаз" предлага с 16% по-висока цена на синьото гориво от октомври

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 22

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага да бъде утвърдена компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, в размер на 70 лева за мегаватчас. Това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия, посочват от работодателската организация. Те са изчислили, че това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева, което е под 64 на сто от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигната) на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД. Работодателите предлагат и вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм. Той предвижда компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно за изминалия месец срещу предоставени разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление. Предложението за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика е изпратено до Министерския съвет и КЕВР. Работодателската организация отбелязва, че от началото на настоящия ценови период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар, доминиран от сегмент "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. Според Асоциацията всеки небитов потребител ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв. за мегаватчас над официалните разчети на регулатора.
Правителства от водещи европейски страни предприемат решителни действия за подпомагане на икономическите си субекти, стопански потребители на електроенергия, твърди АИКБ и посочва, че ако не се случи това у нас, ще има мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.     Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е поискал от държавния регулатор поскъпване на природния газ с близо 16 на сто през октомври. Разчетите са направени обаче преди повече от 10 дни, през които цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да скачат. Наскоро от газовата компания оповестиха и прогнозата си за ноември, когато отново се очаква поскъпване на горивото. Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври. Заради растящите цени на горивото от енергийния регулатор вече съобщиха, че най-вероятно от януари ще има и нови по-високи цени на тока, парното и топлата вода.
"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Хърсев се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.

 
 

Хлябът поевтиня с 20% в търговските вериги

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 127

Докъде я докарахме?

автор:Валентин Георгиев

visibility 119

/ брой: 127

Руските дипломати напуснаха България

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 127

МТСП ще отговаря за детския телефон

автор:Аида Паникян

visibility 127

/ брой: 127

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 122

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 371

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 106

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ