25 Октомври 2021понеделник05:30 ч.

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

"Булгаргаз" предлага с 16% по-висока цена на синьото гориво от октомври

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 6

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага да бъде утвърдена компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, в размер на 70 лева за мегаватчас. Това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия, посочват от работодателската организация. Те са изчислили, че това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева, което е под 64 на сто от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигната) на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД. Работодателите предлагат и вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм. Той предвижда компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно за изминалия месец срещу предоставени разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление. Предложението за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика е изпратено до Министерския съвет и КЕВР. Работодателската организация отбелязва, че от началото на настоящия ценови период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар, доминиран от сегмент "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. Според Асоциацията всеки небитов потребител ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв. за мегаватчас над официалните разчети на регулатора.
Правителства от водещи европейски страни предприемат решителни действия за подпомагане на икономическите си субекти, стопански потребители на електроенергия, твърди АИКБ и посочва, че ако не се случи това у нас, ще има мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.     Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е поискал от държавния регулатор поскъпване на природния газ с близо 16 на сто през октомври. Разчетите са направени обаче преди повече от 10 дни, през които цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да скачат. Наскоро от газовата компания оповестиха и прогнозата си за ноември, когато отново се очаква поскъпване на горивото. Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври. Заради растящите цени на горивото от енергийния регулатор вече съобщиха, че най-вероятно от януари ще има и нови по-високи цени на тока, парното и топлата вода.
"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Хърсев се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.

 
 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ