01 Септември 2024неделя11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бивш миньор прави кукерски маски

Иван Боянски от село Крупник изработва над 200 броя годишно

/ брой: 290

автор:Дума

visibility 4907

    Миналата година над 200 кукери в Югозападна България са участвали в традиционните карнавални шествия с маски, изработени от Иван Боянски от село Крупник, община Симитли, съобщи БТА. Тази година сигурно още толкова ще се превъплътят в различни образи с маските на 55-годишния пенсионер, бивш миньор от мина "Пирин" - Брежани.
Вече четвърт век Иван Боянски изработва кукерски маски. Работилницата му е у дома и цялата стена на приземната стаичка, превърната в своего рода артгалерия, е заета с подредените една до друга десетки страховити и комични физиономии, каквито могат да се видят само на кукерски карнавали. В изработването им сега Иван има помощници. Това са неговият син Федя и проектоснахата Ирена, както майсторът я нарича. Двамата млади са безработни и това е възможност да изкарат по някой лев за Коледа и Нова година, казва Иван.
И тази година са започнали да приготвят маските в началото на ноември, когато вече се палят и печките. Това е така, защото маските трябва да се сушат във фурната, където калъпът се изпича. Калъпите се изработват предимно от гипс. Сега с новите материали може да се използва и теракол, обяснява Иван. Калъпът се намазва със специална смазка, отгоре се слага хартия и лепило за картона.    Изработването на една маска отнема около 15 минути, но след това има изпичане, изрязване на очите, устата. После се боядисва, рисува, следва гримиране...
    Най-честите клиенти са от община Симитли, идват и от Благоевград, но обхватът е по-широк - от Перник до Петрич. Най-търсени са маските на бабичките и старците - традиционните кукерски персонажи. Тази година асортиметът е обогатен и с магарешки глави - това също е съобразено с традицията младежи да излизат на кукерските игри, седнали на магаре. Майсторът прави също опинци от телешки кожи, предлага и бабешки забрадки, коси и други атрибути за кукерите.
    При майстора в Крупник са идвали и много хора, които са искали да им сподели тайната на изработването на кукерските маски. Той обаче е решил, че това засега трябва да знае само синът му.
 

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 1284

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 1473

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 1360

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 1131

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 4374

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 2031

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 2537

/ брой: 166

Престъпно

visibility 4263

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ