13 Март 2025четвъртък09:02 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Бивш миньор прави кукерски маски

Иван Боянски от село Крупник изработва над 200 броя годишно

/ брой: 290

автор:Дума

visibility 5079

    Миналата година над 200 кукери в Югозападна България са участвали в традиционните карнавални шествия с маски, изработени от Иван Боянски от село Крупник, община Симитли, съобщи БТА. Тази година сигурно още толкова ще се превъплътят в различни образи с маските на 55-годишния пенсионер, бивш миньор от мина "Пирин" - Брежани.
Вече четвърт век Иван Боянски изработва кукерски маски. Работилницата му е у дома и цялата стена на приземната стаичка, превърната в своего рода артгалерия, е заета с подредените една до друга десетки страховити и комични физиономии, каквито могат да се видят само на кукерски карнавали. В изработването им сега Иван има помощници. Това са неговият син Федя и проектоснахата Ирена, както майсторът я нарича. Двамата млади са безработни и това е възможност да изкарат по някой лев за Коледа и Нова година, казва Иван.
И тази година са започнали да приготвят маските в началото на ноември, когато вече се палят и печките. Това е така, защото маските трябва да се сушат във фурната, където калъпът се изпича. Калъпите се изработват предимно от гипс. Сега с новите материали може да се използва и теракол, обяснява Иван. Калъпът се намазва със специална смазка, отгоре се слага хартия и лепило за картона.    Изработването на една маска отнема около 15 минути, но след това има изпичане, изрязване на очите, устата. После се боядисва, рисува, следва гримиране...
    Най-честите клиенти са от община Симитли, идват и от Благоевград, но обхватът е по-широк - от Перник до Петрич. Най-търсени са маските на бабичките и старците - традиционните кукерски персонажи. Тази година асортиметът е обогатен и с магарешки глави - това също е съобразено с традицията младежи да излизат на кукерските игри, седнали на магаре. Майсторът прави също опинци от телешки кожи, предлага и бабешки забрадки, коси и други атрибути за кукерите.
    При майстора в Крупник са идвали и много хора, които са искали да им сподели тайната на изработването на кукерските маски. Той обаче е решил, че това засега трябва да знае само синът му.
 

Трудни преговори между САЩ и Украйна

автор:Дума

visibility 2288

/ брой: 46

В Италия доживотен затвор за убийство на жена

автор:Дума

visibility 2393

/ брой: 46

Общонационална стачка на медиите в Гърция

автор:Дума

visibility 2714

/ брой: 46

Накратко

автор:Дума

visibility 2698

/ брой: 46

Революция на некадърността

автор:Александър Симов

visibility 2814

/ брой: 46

Касапница в Сирия

/ брой: 46

Разходите за живот тревожат младите

автор:Аида Ованес

visibility 2721

/ брой: 46

Ще спасим ли Несебър като световно наследство

visibility 2698

/ брой: 46

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ