23 Февруари 2020неделя20:12 ч.

Валентина Богданова:

Безумие е 4-годишните да ходят насила на забавачка

/ брой: 14

автор:Юлия Кулинска

visibility 408

- Г-жо Богданова, депутатите от комисията по образование приеха поправка в Закона за предучилищното и училищно образование, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми - целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя. Вашият коментар? 
- Това е само допълнение към чл. 65 на Закона за предучилищното и училищно възпитание, с което се регламентират формите на педагогическо взаимодействие, каквото и да значи това. В тях се говори вече и за самостоятелна организация, каквото и да значи това. Ясно е, че включването на децата от 4-годишна възраст в задължително предучилищно образование остава, което е безумие. С подобна промяна тотално се обезсмисля съществуващата вече практика в България за задължителна предучилищна подготовка, каквато имаше досега. Включването на малчуганите на 5 години в тази система все още не е доказало ефективността й.
- Как Вие тълкувате понятието "самостоятелна организация"?
- Текстът е императивен и не дава яснота какво означава самостоятелна организация. Както и значението на почасова подготовка. Друг член от закона, който никой не коментира, гласи, че задължителната предучилищна подготовка трябва да завърши с документ. Това поражда допълнителните въпроси кой ще проверява готовността на малчуганите, които са се готвили самостоятелно извън забавачките, и кой ще проверява готовността им да встъпят в 1 клас? И дали ако няма такъв документ, може ли детето да тръгне на училище или не? Няма яснота и как се случва тази самостоятелна организация. Защото има родители с ресурс, които могат да готвят децата си сами, но има и семейства, които не разполагат с много пари. Заради един гол политически инат на ГЕРБ двете категории се поставят под общ знаменател. 
- Кое предизвика "пожарникарската" промяна?
- Тя явно беше направена под натиска и недоволството на общественото мнение, но с един основен и според мен циничен мотив. Министър Игнатов твърди и вероятно е прав, че 80% от 4-годишните и в момента са в детските градини. Но ако това стане задължително, държавата ще им дава пари. В същото време комисията отхвърли  предложението ни с колегата Ивелин Николов общините чрез държавния бюджет да финансират допълнително детските градини, покривайки разходите за храна, материална база и за заплати на учителите. Значи ли, че трябва да рекетираш родителите и да ги притискаш, казвайки им, че ако е задължително, държавата дава, а ако е по ваше желание - не дава.
- Какво се случва с децата, в чиито населени места няма детски градини?
- Законът не бива да е за децата в София и в големите градове. Проблемът е какво се случва с децата, които имат лошата участ да се родят в малки населени места, където няма забавачки. Ще ги регистрират в общините ли? Но във всеки случай не е нормално 4-годишни дечица да пътуват с допотопни автобуси сами по 25 км до най-близката детска градина или да принуждаваме родителите им да ги готвят по индивидуална форма. Проблемът продължава да виси, без да има решение.
 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ