01 Юни 2020понеделник19:22 ч.

Втори протест под мотото "Търпението свърши. Стига" се проведе в Благоевград. В автошествието този път се включиха 20 автомобила. Исканията на недоволстващите са разнопосочни - от подобряване на жизнения стандарт през оставка на правителството до забраняв

Безработни искат фонд „Солидарност”

Пострадали от пандемията настояват за еднократна помощ от 1000 лв. за всеки, останал без доходи в кризата

/ брой: 92

автор:Юлия Кулинска

visibility 536

Българи, останали без работа заради коронавируса, настояват за създаването на държавен фонд "Обществена солидарност", съобщи за ДУМА Стенли Топалов. Фондът трябва да разпределя средства към домакинствата - съкратени, изпратени в неплатен отпуск, хора на свободни професии, както и работници в туристическия бранш, които няма да бъдат назначени в началото на сезона.

Учредена е "Асоциация на извънредно безработните", която е изпратила подписка с предложения до НС, президента и премиера. Едно от исканията е за еднократна помощ от 1000 лв. на всеки, останал без доходи. "В цяла Европа вече са приети еднократни финансови помощи, създадени са фондове, а тук за работниците се предлагат кредити, което е подигравка", коментира Топалов. 

Основна функция на фонда следва да бъде пропорционално разпределение на средства от бюджета за гарантиране на доходите на домакинствата, засегнати от кризата - в това число съкратени, изпратени в неплатен отпуск, хора на свободни професии, както и работници в туристическия бранш, които изобщо няма да бъдат назначени в началото на сезона, поясни Топалов. По думите му водещ критерий за определяне на размера на парите трябва да е броят на членовете в семейството. Обединихме се в Асоциация на извънредно безработните и организирахме петиция "За незабавно взимане на мерки за осигуряване на средства за живот на временно безработните заради кризата с КОВИД-19", която изпратихме до Народното събрание, президента и премиера. В цяла Европа вече са приети еднократни финансови помощи, създадени са фондове, в които работниците могат да кандидатстват, а тук за работниците се предлагат кредити, което е подигравка", коментира Топалов.

Бедстващите хора настояват за незабавно изплащане на еднократна финансова помощ от 1000 лв. за посрещане на текущите нужди на всеки гражданин, останал без доходи заради пандемията. Те искат да бъдат премахнати ограниченията на осигурителните права на хората, ползвали борса през последните 3 години, и премахване на принудителния труд. От Асоциацията предлагат замразяване на плащанията по кредитите и наемите, а плащането на битовите сметки - вода, ток, парно, да продължи да бъде спряно до овладяване на кризата. Те желаят и налагане на контрол върху цените на стоките от първа необходимост с цел пресичане на спекулата, както и строги наказания за злоупотребилите.

Целта на инициативата ни не е да предизвикаме агресия, бунтове или размирици, а търсим справедливост и мирно съдействие от държавата, категоричен е Топалов. Всяко едно от исканията в петицията ни е свързано с нашето оцеляване до края на карантината, категоричен е той.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ