03 Юли 2020петък21:14 ч.

Няколко думи

Безпомощност

/ брой: 128

автор:Велиана Христова

visibility 1495

В България плащат не за можене и не за квалификация, а на когото както се уреди. Единственият ни университет, който е сред първите 1000 по качество в света - Софийският, е 16-и по заплати сред 33 държавни вуза у нас. Докато в МОН разтягат лакардии, че качеството на обучението и на науката е най-важното, едни вузове и вузчета плащат по 7000 на месец, други - доказано по-добри, едва църцорят по 800. Ярка илюстрация за това как у нас се ценят тези, които знаят и могат.

Образователният ни министър обаче мисли по друг начин. Според него безотговорно е не това, че държавата е пуснала края на вузовете, да си правят каквото искат, а това че... "възрастните преподаватели" вземат повече от младите. В очите му опитните професори са не светила в науката, а  са "възрастните". Да сблъскаш млади срещу стари баш в образованието! Там няма индулгенция по възраст, има само ерудирани и аналфабети, можещи и неможещи. Не може кумир да ти е глупакът, щото бил на 30, срещу знаменития професор на 65. Знае ли министърът, че Еврокомисията специално отчита дали държавите осигуряват достатъчен ръст на заплатите според квалификацията и стажа в образованието и науката?

Или това, че ЕС средно дава 1,3% от БВП за висшето образование, а ние даваме 0,5%. Министърът щял сега да закове по-високи заплати за младите. И? Асистентът ще бъде оценен по-високо от професора си. Като с учителите, на които дадоха повече, отколкото на учените в институтите. Нещо да цъфна и върза от това?   

Доскоро министърът твърдеше правилно, че вузовете трябва да се развиват не както си искат, а в специфичните професионални области, за които са създадени и утвърдени. И че парите им все повече ще зависят от качеството и науката. Празен звук, щото заплатите на водещите в науката учени от БАН са по-ниски от тези и в най-бедния вуз. Сега обаче министърът рязко смени "концепцията" - щял да дава пари на водещите университети, за да се обединят! Не калпавите ще закрием, а най-добрите ще съсипем! Щото като обединим СУ с УНСС, ще спестим едни пари чрез общи катедри и администрации. Така за икономии плащаха на училищата да се сливат. Сега тия училища ги няма...

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ