01 Декември 2021сряда03:01 ч.

Безнаказаност

/ брой: 200

автор:Деси Велева

visibility 143

Поредният пример за източване на държавни средства бе разкрит вчера. Поредно доказателство за дългогодишни дремещи контролни органи. Пореден образец за проспани прегрешения, извършени на гърба на ученици и родители, на цялото общество. Одит на Министерството на образованието и науката разкри схема за източване на пари от държавата, но този път не от частна фирма. Дружеството "Ученически отдих и туризъм", което е под шапката на самото ведомство, се е облагодетелствало от мизерните държавни субсидии, предназначени за няколко хиляди ученици. Вместо те да почиват, други са трупали легално в сметките си, без свян, открито заплати, които не са заслужили. 

Моделът да се плащат високи възнаграждения на ръководства на държавни или общински дружества за сметка на болни, социално слаби, уязвими групи, деца съвсем не е от вчера. Той се наслагва през последните над десет години и става част от статуквото, от реалността, която се приема за нормалност, а не за необичайност. Слабо ще е да се каже, че наглостта отново е излязла извън всякакви граници, и то в сферата на образованието. Примерите за цинизъм, дебелоочие, арогантност са дълбоко навлезли в речника и битието на обществото, което все по-рядко се изненадва от тях. Затова и доказателствата за извършени нарушения не се приемат със срам и разкаяние, а с лична обида и нови офанзиви. За разкриването на провинения никога не идва време, затова и сега ръководството на фирмата се оплита в оправдания за политически реваншизъм и битка с опоненти. 

Най-срамното е, че в случая става дума за деца. За тяхната психическа стабилност, за физическа отмора по време на пандемията, която ги удари още по-силно и от възрастните. Именно в тези смутни времена някои не са се посвенили да точат държавата в своя полза, укриващи се зад убедеността за безнаказаност.

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ