08 Декември 2021сряда03:03 ч.

През септември т.г. в парадната част на Университета в Грьонинген нахлуха активисти на движението "Покрив за нашите студенти". Освен към властите, те се обърнаха и към жителите на града да съдействат, за да не спят студенти и други хора по улиците на град

Глобус

Бездомниците са системен обществен проблем

Без покрив остават не само наркомани, но и хора, които не могат да изплащат наеми и ипотеки

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 1293

Данните на ООН сочат, че 1,6 милиарда души по света днес живеят в лоши жилищни условия или нямат постоянно местожителство. Само в Германия бездомниците са почти 50 000 (по информация от 2018 година). Пандемията показа колко бързо можеш да останеш без работа под влиянието на външни фактори. "Кой е следващият?" - под това заглавие в архитектурния музей на Техническия университет в Мюнхен бе открита изложба, посветена на темата.

"Макар бездомниците да са глобален проблем, ние решихме да покажем как се справят отделните градове с него", казва кураторът Даниел Талезник. Експозицията включва различни концепции, предназначени да помогнат на бездомниците в мегаполиси като Ню Йорк, Мумбай, Сантяго де Чили, Москва и Токио. Чрез документални филми, снимки и новаторски модели на жилища авторите на изложбата се опитват да накарат посетителите да се замислят над този проблем.

Свидетелство за социалното неравенство

Да останеш без дом е участта на конкретни хора, резултат от различни видове травми, употреба на наркотици, загуба на работа и психически заболявания. Този проблем има различни причини и мотиви, но едно е ясно: бездомниците оголват и разкриват недостатъците на обществото. Те са свидетелство за нарастващото социално неравенство.

Намаляването на площта на достъпните социални жилища, резкият ръст на наема и на цените на терените - всичко това може да направи така, че хората не по своя вина да бъдат принудени да живеят в паркове или да спят под мостове. Пандемията доведе до рязко влошаване на и без това тежката жизнена ситуация на бездомните, отбелязват от Федералната асоциация за помощ на бездомните.

Дефицитът на жилища не е проблем на 21-и век: още през 1872-1873-а година Фридрих Енгелс пише цикъл от шест статии по жилищния въпрос. В тях той анализира структурния недостиг на жилища при капитализма. Мнението на Енгелс е, че проблемът с бездомниците не може да се разреши чрез градоустройствени концепции. Кураторът на изложбата в Мюнхен обаче има друго виждане: той е убеден, че архитектурата може да помогне в това отношение.

"Не смятаме, че архитектурата може да стане единственото решение на проблема. Но тя е в състояние да облекчи положението на хората, останали без покрив над главата си. Проблемът с бездомните е социален, дори в голяма степен е системен обществен проблем", казва Талезник.

Данните на ООН сочат, че годишно към 15 милиона души се изселват от домовете си принудително. Сред тях има все повече млади хора. Поради това през февруари т.г. ООН прие първата си резолюция за бездомниците и призова правителствата да вземат бързи и решителни мерки за борба с това явление. ЕС възнамерява да се справи с проблема още до 2030 година.

Глобалното предизвикателство

"Това, че има бездомни, е срамно. Макар, че в Германия числата са по-ниски, ако ги сравним например с Мумбай", подчертава кураторът на изложбата Даниел Талезник. "Тук ситуацията, разбира се, е по-добра, но това сравнение не би било точно. Трябва да се сравняват с реалните условия за живот в един или друг град - с наемите, цените на земята. В Германия има градове, в които хората трябва да дават за наем половината от заплатата си."

Някои политици отдавна са осъзнали важността на този въпрос и са го включили в дневния си ред. Кметът на Лондон Садик Хан още преди три години разкритикува ситуацията и написа в Туитър: "Позорно е, че в страната хора умират заради това, че нямат дом. Правителството трябва да престане да игнорира истинските причини за наличието на бездомни и бързо трябва да инвестира в услугите, които са необходими, за да сложим край на този национален източник на срам".

Богатите и развитите страни трябва да създадат по-добри структури за живота на хората и да им гарантират правото на жилище, което е записано в член 11 на Международния пакт за икономическите, социалните и културните права. /БГНЕС

 

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ