17 Август 2022сряда05:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Мнение

Без разрушителни стихии от малкия екран

Ще зазвучи ли най-сетне на български гласът на Българската национална телевизия?

/ брой: 170

автор:Продрум Димов

visibility 1525

Този въпрос го задават вече близо три десетилетия не хиляди, а милиони наши сънародници и напразно чакат някакъв положителен отговор. А никак не е трудно да се обясни кому и защо служи националният ни телевизионен канал и неговите поделения. Това недоверие към националната ни телевизия скочи рязко с настъпването на т.нар. демократични промени в началото на 90-те години. Тогава г-н Асен Агов още с прекрачването прага на "Сан Стефано" 29 изрита най-безцеремонно на улицата повече от 900 телевизионни служители. Вероятно всички те се оказаха неудобни и опасни за вероломно нахлуващата демокрация.
Така

със зашеметяващ гръм и трясък

се сложи началото на безумието, което се юрна като неудържима лавина да срива тоталитарния режим под предлог час по-скоро да се декомунизира начинът на живот у нас. БНТ веднага се настрои на "демократична" вълна и се превърна в безупречен рупор на обезумелите разрушителни стихии. Така стартира и незабавната американизация на националния ни екран, последван сервилнически и от другите ни частни телевизии. Малкият екран, наред с другите отговорни държавни органи, обслужвайки лакейнически нечистоплътните хищни интереси на Брюксел и Вашингтон, има "неоценими" заслуги за дебългаризацията и обезчовечаването на нашия съвременник.
И така с течение на години се менят генерални и програмни директори и всички те, подпомагани от верноподаническите си екипи, допринесоха немалко БНТ да изгони българското присъствие в предлаганата ни екранна продукция и да избяга от насъщните социално-икономически и нравствени проблеми, от които берат душа милиони наши сънародници, мнозина от които, разбира се, потърсиха спасителен отдушник навън. Но това е друга, не по-малко важна, тема за неотложен разговор.
С тези предизвикани редове аз нямам намерение да правя обстоен анализ на дългогодишната история на националната ни електронна медия, а само ще се спра на

някои фрапиращи напоследък неща

при постоянното и целенасочено общуване с многохилядната аудитория, визирайки конкретни факти и изяви от духовен и политически аспект.
Никак не е трудно да се докаже селективния характер на поднасяната информация за протичащите събития у нас и в чужбина, като не се вниква в тяхната причинно-следствена същност. Така например малкият ни екран да е осъдил някога истинските виновници за ужасната трагедия на сирийския народ, довела до хиляди жертви, разрушения и милиони бежанци по света? Да не говорим за това кой създаде талибаните в Афганистан, косоварите в бивша Югославия, или пък кой и защо предизвика "Арабската пролет" и съсипа Либия, Египет, Ирак и т.н. Някой да е порицал дрънкането на оръжие по границите на Русия, защото тя от хиляди километри застрашава сигурността на САЩ и Евросъюза. Извинявайте - ние, вашите потребители, не сме стадо! Но това е само част от поведението на ненаситния крупен капитал. За жалост БНТ си мълчи по тези въпроси, защото е заставена да обслужва безотказно недостойната политика на продажни управляващи върхушки и антибългарски политически каузи.
Не по-малко тревожно стоят нещата, свързани с днешното унизително състояние на духовната ни сфера. Нима не трябва да ни безпокои съдържанието и подборът на събеседниците в рубриките "История БГ" или пък в "Денят започва с култура", която често се превръща в тенденциозно политическо предаване? Как да си обясним например факта, че се обсъжда съдбата на значими паметници, а не се канят големи имена от родната ни скулптура, като проф. Величко Минеков, проф. Старчев... Или пък се дава оценка за филми, без да се чуе позицията на Анжел Вагенщайн и други големи имена от родното ни кино. Да не говорим за превъзнасянето до небесата на чужди поети и писатели или пък на наши литературни творци и да се позоваваме на висококомпетентната преценка на Тони Николов, Пламен Дойнов, Харалан Александров, които се превърнаха

едва ли не в инвентар на "Сан Стефано" 29


А имаме толкова приносни люде в областта на художественото слово, но те май не са удобни.
Идвам до непоклатимото убеждение, че в БНТ се работи на парче, за да се угажда на нездравия разум, който вече десетилетия, както е споделял пред мен и покойният Николай Хайтов, не се уморява да отродява народа ни от българщината. Колко рядко звучат българската народна музика и песен. Да не говорим за нерадостната съдба на българската естрадна песен - нейните талантливи автори, композитори и изпълнители. А какво да кажем за загърбването на традиционните в миналото мелодии на годината, музикални фестивали и други скъпи за родната ни култура и духовност изяви, които не са европейски и трябва да бъдат захвърлени на бунището на историческото забвение.
Не по-малко недоумение буди и недопустимото пренебрежение към върхови исторически личности и събития, които са неделима част от отечествената ни историография. Вече десетилетия наред тъне в престъпно мълчание личността на Раковски, основоположникът на българското националноосвободително движение. Аз не помня малкият ни екран да се е занимавал и представял например и Любен Каравелов - колос в Българското възраждане. А колцина знаят за някогашния Солаков хан в Букурещ, където се е помещавала неговата печатница и е бил местопребиваване на БРЦК, основно средоточие на българската революционна емиграция, бездушието на всевъзможни наши държавници и политици е превърнало тази наша национална светиня в срамни руини. Не по-малко унизителна е участта и на други десетки светли имена от епохата на Възраждането и следосвобожденската ни история.
Аналогично стоят нещата и с големите творци на литературната ни история - Ботев, Вазов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йовков, Смирненски, Гео Милев, Димитър Талев и много други. Наблюдавайки поведението на БНТ още от създаването й, идвам до извода, че не се изработва календар по повод кръгли годишнини на забележителни и ключови исторически и културни личности и събития, за да оживяват в паметта на нашия съвременник изконните ни национални исторически и духовни ценности.
За съжаление ръководните екипи на "Сан Стефано" 29 не престават да робуват на идеологеми и обективно не допринасят за издигане на духовния и интелектуален ръст на днешния ни съотечественик и на неговото национално самочувствие. И

унесени в своя срамен слугинаж


непрекъснато разединяват политически българската нация. По друг начин не бих могъл да си обясня предлагането, при това определено тенденциозно, на документални филми за Вапцаров, Георги Марков, а на 21 август т.г. ни върнаха, но как, към събитията в Чехословакия от 1968 г. Повече от обидно е да се изясняват и представят нещата едностранчиво, в угода на нечистоплътните интереси на управляващите днес. Нашият зрител се нуждае, разбира се, не от прикриването на истините за определени личности и събития, а от тяхното честно, обективно и безпристрастно осветляване. Докога ще се сеят семената на раздорите и омразата сред нашия достатъчно изстрадал народ?
Докога ръководните органи в БНТ ще фаворизират, от политически съображения, разбира се, удобните на властта хора и организации, а пък други ще унижават? И за да не бъда голословен, ще се позова само на една доста нелицеприятна констатация. "БНТ - не крие основателното си огорчение председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов - вече години наред най-безотговорно дискриминира нашия съюз, а това е най-голямата и толкова влиятелна писателска организация. Неведнъж сме изразявали желанието си даже и с официални писма за връзки и сътрудничество, но ни се отвръща обикновено с озадачаващо мълчание. Затова смятаме да се свържем с новия генерален директор г-н Каменаров и да положим нужните усилия за бъдещи плодотворни творчески взаимоотношения. А от това ще спечели не само родното ни писателство, но и българската култура и духовност."
И наистина, мисля, че имаме достатъчно основание за подобни тревожни изводи. Вината за това тягостно селективно състояние на нещата носи не по-малко и СЕМ, чието ръководство си затваря очите и продължава да толерира опасните недъзи не само в БНТ, но и във всички по-големи и по-малки телевизии. А е добре известно кой и как подбира състава на СЕМ. Дълбоко съм убеден, че сегашният му екип, ръководен от г-жа София Владимирова, ще продължава да върви по своите лакейнически утъпкани пътеки.
Кандидатите за най-високия стол на "Сан Стефано" 29 говореха доста високопарни приказки за нови технологии и идеи в своите концепции, но за жалост никой от тях и дума не обели за категорично и неотменимо българско присъствие в съдържанието на бъдещата телевизионна продукция. А трябва сериозно да се помисли за това, защото в момента БНТ, доколкото знам, се ползва само с 8% одобрение от телевизионната аудитория.Има толкова важни неща, над които трябва да се замисли новият генерален директор на БНТ Константин Каменаров, за да оправдае медията името си

Финансовият министър не очаква бюджетен излишък

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 158

Стойността на банкнотите в обращение се е увеличила над 12,67%

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 158

Инвестициите се свиха с 11% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 158

Политически реваншизъм и в Патентното ведомство

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 158

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 752

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 157

Сред боклука

автор:Деси Велева

visibility 289

/ брой: 158

Невиждана от 500 години суша мори Европа

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 158

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

автор:Деси Велева

visibility 433

/ брой: 158

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 390

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ