11 Август 2020вторник04:12 ч.

Църквата Св. Троица" е на върха, а от някогашното празно поле вече почти няма и следа

Пътешествия

Берат - Албания, с дъх на прастара България

Градът на хилядите прозорци отваря времеви портал към миналото

/ брой: 230

автор:Павлета Давидова

visibility 1325

Сигурно ви се е случвало да попаднете на място, на което никога преди не сте били, а в същото време сякаш го познавате и вече сте минавали по скритите му улички и скътани вратички... Вероятно подобно усещане има всеки българин, посетил албанския град Берат. Градът е нещо средно между Мелник и Велико Търново - старата част е с китни бели старовремски къщички, които сякаш нашепват истории от друго време. Берат прилича на нашенско, но в друг мащаб и все пак носи чара на чуждото и непознатото. И наистина има българщина в себе си, особено предвид историческите му "тежести". Определено си струва да стигнете до Берат и да го разгледате, да седнете в някое симпатично заведение, да хапнете агнешко, поливайки го с чаша вино и замезвайки с наистина вкусно сирене или кашкавал...

Градът е на около 120 км от Тирана, в момента при липса на трафик имате шанс да стигнете за около час и половина, само преди няколко години това е било мисия невъзможна заради тесния криволичещ път. Албанците обаче действат бързо и освен собствените си огромни палати строят и пътища... А покрай тях местни са изкарали импровизирани сергийки и в края на ноември продават мандарини, ябълки или маслини. Подредени и излъскани като в скъп магазин.

А Берат е като картичка от старо време. Чист и подреден, от юли 2008 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Някои го наричат Града на хилядите прозорци - къщичките от стария град са накацали по хълма и гледат право в лъскавите джамове на новопостроените сгради от отсрещния хълм. 

Градът датира от IV в. пр.н.e., по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство, Охридската българска архиепископия е включвала и миряните от района. Българите неизменно си представят Албания само в джамии, но в Берат, а и не само, може да видите много запазени православни църкви и манастири. В района са и гробовете на паметни за българската история имена - Свети Йоан Владимир и Кирило-Методиевите ученици Свети Горазд и Свети Ангеларий. Християнството тук все още е важно, а и няма как иначе - това е мястото, на което през 1922 г. е обявена независимостта на Албанската църква.

Връзката с България е силна - до ХVII в. градът е носел българското си име - Белград. Берат се намира до планината Томор, където Пресиян, син на цар Иван Владислав, се съпротивлява срещу инвазията на византийците до 1019 г. По времето на Иван Асен градът също е част от българските земи. Някои местни дори обичат да изтъкват българския си произход, останалите пък се радват на туристите, които според тях са "от София, където е хубаво".

Берат е един от най-важните албански градове по време на Османската епоха и основен занаятчийски център, специализиран в дърворезбата. И днес по калдаръмените улички може да видите "въоръжени" с чук и длето майстори, изпод чиито ръце излизат истински произведения на изкуството. Жените залагат на дантела, везба и тъкане, което придава цвят на иначе сивите улички. 

На върха крепостта и днес е жива. Зад стените има къщи, в които все още живеят хора. Стръмният баир и излъсканите камъни със сигурност са си предизвикателство в дъжд и сняг, но това явно не пречи на местните. Там, най-горе, е запазена и малката църква "Света Троица" от XIII в., на същото място преди това е имало храм от VII в. Извън укрепленията е църквата "Св. Михаил", а близо до входа е "Св. Тодор". Православните може да посетят и храма "Свети Димитър", който е правен от варовик и глина, и е престрояван през XV-XVI век, или "Св. Тома" - малка църква от XVIII век, разрушена в нови времена. Местните успели да я възстановят и отскоро отново е действаща, макар че не всеки има късмет да я уцели отворена. Стенописите и иконите в нея са видимо нови и са събирани чрез дарения. Разбира се, има и джамии с прекрасни стенописи. Местните посочват като забележителност една от тях - Кралската, която датира от времената на Баязид II. 

Доказателство, че миналото и настоящето са свързани, може да видите в центъра - там, точно срещу прозорците на училището, в неговия двор, стоят останките на някогашните сараи на местния паша. За съжаление след 1945 г. повечето от мащабните сгради са премахнати.

Само няколко часа не стигат в симпатичния Барат с неговите бели високи къщи. Той носи в себе си очарование, което със сигурност ще ви накара да го посетите отново. Най-малко, за да проверите колко силна е връзката на българската история с албанското настояще.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ