05 Юли 2020неделя14:23 ч.

Снимки Беглика фест

"Беглика" в сърцето на Баташката планина

Тишинавти, дигитални седянки, куполни къщи, дружно музициране, обществени каузи са част от програмата на фестивала

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 526

Един от най-големите родопски фестивали "Беглика" е готов да посрещне ценителите на алтернативната култура между 14 и 18 август в сърцето на Баташката планина. Програмата на единадесетото издание предлага богата палитра от събития за малки и големи - живи образователни игри, пленери за детски рисунки и маски на животни, йога и паневритмия, планински преходи, какаова церемония, звуколечение, куполно строителство, символика на българската носия и числата, театрални спектакли, лекции по здравословно хранене и социално предприемачество. Музикалната сцена ще бъде по-тиха от обикновено, защото ще се озвучава с "етерни" тонколони, а на нея ще се качат музикантите от "Мерак стандарт", Zeyra, Vataff Project, Dharba и няколко съобщностни проекта, които ще се родят на място.

"Тази година се радваме на изключително голям интерес от страна на сътворци на фестивалното съдържание. Получихме над 120 творчески предложения и буквално препълнихме програмата месец преди началото на събора, което е нагледен пример, че общностната връзка и взаимната подкрепа са силно застъпени, сподели Георги Мавров, съосновател на "Беглика" и "Хородея". Интересът се дължи на всички промени, които въведохме, и най-вече на новосъздадения Фонд на заедност, чрез който общността ще подкрепи няколко каузи с потенциал да генерират социална промяна към добро и устойчивост."

Каузите, които ще бъдат представени и ще търсят дългосрочна подкрепа под формата на труд, знания и средства, са "Ятото" - семеен резидентен център в с. Горна Бела речка за учене и спокойно общуване на цялото семейство; "Планина, обичам те!" - кауза, която сприятелява младите хора между 9 и 14 години с планината и ги напътства как да се учат от нея и да я закрилят; "Хранкооп" - кооперативно начинание за чиста храна, което обединява стотици малки земеделски производители; Резиденция "Баба" - инициатива, която свързва млади хора от градовете с възрастни в обезлюдяващи се села; живи игри - настолни игри, които развиват добродетели в децата като взаимопомощ, доверие и емпатия. 

Организаторите напомнят, че понякога температурите в Родопите падат под нулата. Ето защо всеки посетител трябва да си носи зимни дрехи, дъждобран, челник, планински обувки, шапка и слънцезащитен крем. 

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 57

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 124

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 772

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1353

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ