04 Август 2021сряда21:27 ч.

Бедност и дългове

/ брой: 43

автор:Евгени Гаврилов

visibility 477

Правителството възнaмepявa дa пpoдължи c тeглeнeтo нa вътpeшни зaeми. Пopeдният ayкциoн e плaниpaн зa 8 мapт. При ycпex нa тъpгa тoвa щe бъдe тpeтият зa гoдинaтa вътpeшeн зaeм, a oбщo гeнepиpaният oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дълг щe дocтигнe 700 милиона лева. Kaбинeтът вepoятнo ce опитва да се възползва от добрите пазарни условия за издаване на ДЦК, тъй като paзxoдитe пo зaeмa в мoмeнтa ca ниcки. Пpи 5-гoдишнитe oблигaции дoxoднocттa дopи бe oтpицaтeлнa, което на практика означава, че инвecтитopите си плaщaт нa държавата, зa дa изпoлзвa тя пapитe им. Съществува мнението, че вътрешният дълг е по-безопасен от външния, но не трябва да се забравя, че и при него парите трябва да се връщат.

Вдигането на мораториума на банките към длъжниците им се очаква да бъде в края на март. Така съвсем скоро на дневен ред ще се появи проблемът какво ще стане с хората, които заради сложната пандемична обстановка са изгубили работата си, но дължат пари на кредитните институции. По данни на БНБ над 100 хиляди са исканията за отсрочване на задълженията, подадени от домакинствата към банките, като одобрените са над 82 хиляди. Общата стойност на одобрените за частния мораториум задължения са над 1,8 милиарда лева. Какво ще се случи, след като отпадне мораториумът, е трудно да се прогнозира. Преди извънредното положение бе направено предложение да се ограничат действията на съдия изпълнителите срещу длъжниците, за да може те да преживеят по-лесно пандемията. Това не се случи.

Рано или късно сегашната криза ще отмине, но същото не може да се каже за бедността, безработицата и социално-икономическите дисбаланси, които тя ще задълбочи. Според една от последните класации София е втора по поскъпване на живота в света през последните 12 месеца. По-голям ръст на цените отбелязва само град Нумеа в Нова Каледония. Според същото проучване цените на хранителните стоки в столицата ни започват да се доближават до западноевропейските. Същото не може да се каже за доходите. Напротив, те и в момента се различават средно 4-5 пъти. За ножицата между цени и доходи има понятие - бедност. Тя не се лекува с непрекъснатото теглене на заеми.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 760

/ брой: 148

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

В Европа има спад на КОВИД заразата

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 149

Истанбул залови над 15 000 нелегални мигранти

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 149

Китай и Русия с учения срещу "трите сили"

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 67

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 70

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 77

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ