12 Април 2024петък15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Банковите такси нямат спирачка

Една от тях обаче направо "възкръсва"

/ брой: 39

visibility 4159

Българска народна банка публикува средния размер на банковите такси по различни видове операции, осъществявани във всекидневната дейност на търговските банки, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции. Наредбата дава право на всеки потребител - физическо лице, да си открие т.нар. сметка за основни операции и по нея таксите ще бъдат не по-високи от средните  и в същото време да са по-ниски от най-ниския размер на таксите, прилагани по тарифа за съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки. “Стойностите са изчислени на база информация към 31 декември 2023 г., подадена от 17 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители", съобщават от централната банка. Търговските банки имат  срок най-късно до 1 юни 2024 г. да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции, напомнят от БНБ.Една от таксите, които практически е трудно да избегнем, макар че плащаме еднократно е за откриване на разплащателна сметка в офис на банката. За година тази такса поскъпва с 31.13% и струва средно 4.17 лева. По-ниска е цената при откриване на разплащателна сметка в офис на банката с издаване на дебитна карта към сметката - средно 3.10 лв., за сравнение през 2022 година тази такса беше с 44.19% по-ниска 2.15 лева. Тези изчисления можем да направим на база публикувания от Българската народна банка (БНБ) списък със средините размери на таксите за услугите по разплащателните сметки на потребителите. Важно е да отбележим, че тук става въпрос за таксите по разплащателни сметки на потребители, изчислени на база информация към 31 декември 2023 г., подадена от 17 банки и клонове на банки.


Самото месечно обслужване на банковата сметка струва средно 4.00 лв. месечно, ако нямате банкова карта или 2.77 лв. месечно, ако имате пластика. Предишната година месечните такси бяха съответно: 3.73 лв. и 2.37 лева.


Ако през 2021 година банките ни начисляваха по средно 2.58 лв. за закриване на разплащателна сметка в офис, открита до 6 месеца от датата на закриване, а през 2022 г. тази услуга вече стана безплатна. През 2023 г. обаче таксата се завръща и е в размер на 4.13 лева.
Внасянето на средства по разплащателна сметка вече излиза по-скъпо и то за по-ниски суми, видно е още от статистиката. Ако през 2022 г. банките ни начисляваха средно по 1.20 лв. за внасяне на суми до 3064 лв., то през 2023 г. таксата се повишава на 1.87 лв. и то за суми до 3091 лева.
Тъй като банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.
Така, например в зависимост от използвания подход за изчисление на такса тегленето на до 1000 лева в брой от разплащателна сметка в офис на банката вече струва средно не 3.55 лв., а 4.10 лв., при банките, избрали фиксирана ставка. При банките, които налагат такса - процент спрямо сумата има увеличение на средната ставка е от 0.58% от сумата и минимум на таксата от 6.50 лв. на 0.66% от сумата, а минималната такса - е средно 6.86 лева.
Тегленето с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката се повишава от 0.29 лв. на 0.39 лв., а при някои банки до минимум 0.30 лв. или 0.14% от сумата.
По-скъпият вариант за теглене на пари - на банкомат на друга банка, струва средно 1.19 лв. или 0.19% от сумата, като минимумът при този вид таксуване е средно 1.41 лева. Година по-рано в общия случай тази такса струваше средно 1.10 лева.

През 2023 г. плащането по директен дебит към сметка при същата банка струва 3.16 лв., а към сметка в друга банка - средно 5.39 лева.

БНБ отчита поскъпване и при почти всички видове кредитен превод. Като най-забележимо е увеличението при варианта - на хартиен носител към платежна сметка при същата банка - с 27.87 % до средно 3.90 лева. За сравнение същата услуга, но извършена онлайн струва средно 0.46 лева, като годишно поскъпване тук няма.
Кредитният превод на хартиен носител през БИСЕРА към платежна сметка при друга банка също поскъпва значително - с 15.51% и достига средно 5.66 лева. И в този случай по-евтин вариант остава онлайн услугата - средно 1.15 лв., което е само с 0.12 лева по-скъпо спрямо година по-рано.
Сходна е ситуацията при таксите и за периодичен превод. Изпълнението на периодичен превод към платежна сметка при същата банка, заявен на хартиен носител през 2022 г. струва средно 2 лв., година по-рано тази услуга струваше 1.68 лева. Същият вид превод, извършен онлайн поевтинява с 0.04 лв. за година, като струва значително по-евтино - 0.61 лева.

Money.bg

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ