02 Март 2021вторник10:11 ч.

БАН възрази на Красимир Вълчев за заплатите

Министърът противопоставя едни учени на други

/ брой: 228

автор:Велиана Христова

visibility 207

Ръководството на БАН публикува възражение, в което изразява недоумение и изненада от изказванията на министър Красимир Вълчев миналата седмица, че в академията "можеш и да не работиш" и че щяло да се види чии възнаграждения ще увеличат учените - на академиците, които взимат колкото депутати, или на младите учени". В БАН определят тези изказвания като незаслужена обида и противопоставяне на учените в най-старата 151-годишна научна институция у нас, която произвежда основната част от международновидимата продукция на страната. Допълнителните пари за академиците се отпускат според постановление на МС. БАН не може да прехвърля свободно суми от субсидията си по различните пера, повече от половината академици не са от БАН, а са от вузове и от културни институции, подчертава академичното ръководство. Трудовите възнаграждения в БАН пък зависят от строга атестация.

В академията заплатите през 2021 г. ще са двойно по-ниски от тези във вузовете при еднакви законови изисквания, но министър Вълчев заяви в интервю по БТВ, че учените не преподават, а правят наука и, ако им се увеличат заплатите, те нямало да имат стимул да работят по проекти. Европейската комисия обаче писа нееднократно, че европроектите са допълнение към националното финансиране, а не го заменят. Важното е да се вдигнат изпреварващо парите за младите учени, а не "допълнителните с рентиерски характер" и ако това ми предложат, няма да откажа, каза Вълчев. Той "не знае", че от 2011 г. насам поради ниския бюджет на БАН със свое решение академиците замразиха ръста на плащанията към тях, определени с ПМС от кабинета "Станишев", и сега получават с около 40% под основната депутатска заплата, която стана 4803 лв. Някои от тях даряват част от парите на млади учени. В момента академиците са 54, от тях 49 имат право на допълнителните суми като пенсионери. Допълнителните възнаграждения за академиците са въведени през 1940 г. от Богдан Филов чрез закона за академията.

Заплатите на младите учени в БАН от години са около минималната за страната, което е причина за "изтичане на мозъци" в чужбина. Ръстът на субсидията на академията с 12,2 млн. лв. за 2021 г. ще покрие увеличението на минималната заплата до 650 лв. и само за част от учените - онези 10%, които са предвидени за цялата бюджетна сфера. Във вузовете асистентите ще вземат 1300 лв., професорите - 1600.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ