09 Август 2020неделя17:15 ч.

Давутоглу:

Балканите са пред съдбоносен избор

Турският външен министър се обявява срещу културата на насилието

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 7

Всяка една криза може да бъде решена чрез диалог. По този начин работи и турската външна политика спрямо своите съседи и балканските държави, с които е свързана исторически. Това пише в авторска статия за босненския вестник "Дневни Аваз" турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, който бе на официално посещение в страната.
Според него балканските държави са достигнали до "точката на съдбоносния избор" - да продължат с манталитета от изминалите десетилетия, изпълнени с враждебност и сблъсъци, или да усвоят новият политически език - "за съвместна съдба и сътрудничество".
Ахмет Давутоглу е убеден, че новият подход може да се осъществи само чрез "съвместното съзнание" на балканските народи за очакванията за бъдещето на региона. Това бъдеще означава да впрегнем интелектуалния си потенциал и усилия за визията за Балкани 2015-а или пък за 2050-а, вместо да се впускаме в остри дебати за това какво се е случвало през 50-те или 90-те години, пише още турският дипломат.
Най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справим, е това как да изградим общата визия, която ще обедини балканските страни около общите ни цели, докато се готвим за предизвикателствата за XXI век. За съжаление ХХ век е изпълнен с отрицателни спомени, а опитът в региона от този период не е източник за мира и напредъка за бъдещето.
През първата половина на ХХ век имаше три войни: Балканските, Първата и Втората световна война. През втората част на миналото столетие имаше студена война. Всички тези войни - жестоки и студени, създадоха разделения в региона, създадоха несигурност, нестабилност и предразсъдъци. Част от това напрежение премина в десетилетията след студената война. Тази култура на насилието продължава да мъчи хората в региона, пише още турският министър на външните работи.
Пред Американския университет в Сараево Ахмет Давутоглу зададе и следния въпрос: Колко пъти са воювали Сърбия и Турция през последните 600 години? Колко пъти са били на различни фронтове и във война Германия и Франция през последните 200 години? Много по-често, но това не им пречи днес да са заедно в Европейския съюз.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 456

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 691

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1234

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ