06 Август 2020четвъртък21:26 ч.

Българското политическо ноу-хау

/ брой: 295

автор:Братя Ружеви

visibility 1091

Ако някой отдели 20 дни от своето време и се посвети на изслушването и анализирането на загрижените пресконференции на кандидат-парламентарни партии, може да напише цял наръчник "101 начина да говориш на народа".
Основата на това българско ноу-хау е винаги да говориш eдинствено с безкрайно общи приказки, всеизвестни изводи и банални констатации, но пък със загрижен вид и очевидно притеснение за страната.
Пример за това поведение може да открием във всяка изява на лидерката на "България на гражданите" Меглена Кунева. Нейните пресконференции са класически апотеоз на баналността и общите приказки. Новоизпечената председателка на партия се държи по същия предизборен начин като много други.
Главната й задача била всеки да има работа. Направо трогателно! Но какво означава това? Означава ли, че държавата ще се намеси активно в икономиката? Означава ли, че ще бъдат разкрити държавни предприятия? Означава ли, че ще бъдат заделени сериозни средства, с които да се плаща на бизнеса, за да назначава хора? Много лесно е да констатираш, че България е бедна. Трудното е да кажеш как ще измъкнеш страната от блатото на бедността. Защото иначе Кунева прилича изцяло на Бойко Борисов. И той като нея е господар на общите приказки и липсата на мисъл.
Тя дава статистика, че сме най-бедните. И к'во? Държавата ще вдигне ли данъците, за да има действителна борба с бедността? Ще се наеме ли да обясни защо нашата средна работна заплата е по-ниска, отколкото в Босна и Херцеговина и в Македония? Ще обясни ли защо ръстът на заплатите драстично изостава от ръста на БВП?
Ама иначе звучи толкова хубаво - да си сложиш тъжното лице и да съжалиш българите, че са бедни, че страдат. Съжалението обаче не помага. Трябват реални действия. А на терена на реалните действия лидерката на "България на гражданите" прилича на безгрижен английски аристократ, който дори не си дава сметка коя реалност обитава.
Иначе на Кунева най й пречи тоталитаризмът, който ни бил измъчвал миналия век. Ох, колко силно са били измъчвани от фамилията Пръмови! Страшен зор - това високи заплати, командировки в чужбина, привилегии... Направо е чудо, че са доживели до демокрацията и до новооткрития партиен статут на Кунева.
Само в България подобни противоречия и липса на мисъл могат да минат. Няма друга страна в света, където констатацията "ние сме бедни" да може да минава за политическа програма. Загриженото лице не е в състояние да подмени абсолютната липса на нови идеи.
Кунева смята, че само с думи може да се добере до заветните депутатски места. И знаете ли - права е. В България този номер минава. Защо да не го опитат отново?
Дали някой се е сетил да патентова това ноу-хау? Направо пари ще натрупа.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 75

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 704

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ