29 Март 2020неделя02:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Енциклопедия

Българските СРС-та в Европарламента

С всеотдаен труд, почтеност и любов към отечеството

/ брой: 48

автор:Кирил Момчилов

visibility 1185

Десет години, след като бе отпечатана първата част на енциклопедичния справочник "Дейци на Българското инженерно-архитектно дружество 1893-1949", най-после се появи и неговата втора част. Авторът на това уникално издание доц. д-р инж. Младен Цонев е всепризнат пръв изследовател на появата и развитието на българската наука и техника, на нейните създатели от далечното и близкото минало. Днес можем да кажем, че неимоверните му усилия да реши тази високоблагородна задача - да съхрани за бъдните поколения имената и делата на първостроителите - инженери и архитекти, в третата българска държава, са доведени до успешен край. А те не са малко: в първата част на справочника - 775, във втората броят им достигна 1620. Общо 2595 висшисти са свързали професионалнния си път с членството си в най-авторитетната научно-техническа организация у нас в миналото.
По-голямата част от инженерите и архитектите са завършили своето образование в най-реномираните университети на държавите от Западна Европа, други - в Петербург и Москва. Със своя всеотдаен труд, почтеност и любов към отечеството мнозина от тях са оставили трайни следи в паметта на поколенията. Макар и кратки, био-библиографските данни показват, че не една и две фамилии са се утвърдили като инженери (Верих и др.) или архитекти (Хаджистойчеви и др.), че децата са продължили делата на бащите.
Читателите ще научат още и прелюбопитни факти за бащите на някои от знаменитостите ни - инженер-химикът Ярослав Вешин е син на Ярослав Вешин (1860-1915) - един от създателите на съвременното българско изобразително изкуство; машинният и авиационен инженер Владим Балан е син на акад. Ал. Т. Балан; строителният инженер Димитър Славов е бащата на народната артистка Славка Славова; инженер-химикът Владислав Явашев е син на основоположника на българската ботаника и археология Анани Явашев. Негови синове са артистът Анани Явашев, инженерът Стефан Явашев и световноизвестният художник Христо Явашев-Кристо.
Федерацията на научно-техническите съюзи в България, която наследи Българското инженерно-архитектно дружество, би трябвало в най-близкото бъдеще да издаде в един том двете части на справочника като "Енциклопедия на дейците на БИАД". Една енциклопедия, която се очаква не само от изследователите на научно-техническото ни развитие и националното образование, но и от четящите българи, жадни да научат нови имена на някогашни строители на България.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ