04 Август 2021сряда21:55 ч.

Български вечери в Брюксел

Моноспектакълът на Николай Урумов "Лалугер" открива фестивала, организиран от културната асоциация "Диоген"

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 525

С моноспектакъла на Николай Урумов "Лалугер" - по книгата на Александър Урумов "Приказки в края на времето" с режисьор Юрий Дачев се открива Фестивалът на българската култура в Брюксел, организиран от културната асоциация "Диоген". Той ще представи осем събития в зала "Espace Senghor" и ще продължи до 26 ноември. Още един театрален моноспектакъл е включен в програмата - на 6 ноември Елена Атанасова ще изпълни комедията по Франка Раме и Дарио Фо "Секс без захар" - сценичен вариант по пиесите "Секс, благодаря! Ах, какви удоволствия!" и "Да си дебел е красиво", постановка Борислав Петранов и Флеминг, сценография - Петър Митев, превод Златка Бойчева. След спектакъла публиката ще има възможност да се срещне с Елена Атанасова и Борислав Петранов.
Четири от най-новите български филми ще бъдат прожектирани в белгийската столица - "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров (17 октомври), "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов и "Оркестър без име" на Людмил Кирков (7 ноември) и "Тилт" на Виктор Чучков (26 ноември).

Валя Балканска ще пее в Брюксел на 5 ноември

Музикалната програма е с две събития, които ще срещнат зрителите с богатството и традициите на българския фолклор. В Брюксел на 5 ноември ще изнесе концерт именитата народна певица Валя Балканска в съпровод на изкусния гайдар Петър Янев. А на 17 октомври там ще бъде прожектиран документалният филм на Златина Русева, организаторка на фестивала, "Виртуозите отникъде", след което авторката ще има среща със зрителите. Златина Русева е сценаристка и режисьорка на филма, заснет от оператора Пламен Герасимов, музикален консултант е Тери ван Рой, а филмът е копродукция на "Good&Bad News" - Белгия, "Палимпсест" - България, и ADR - Франция. Филмът е резултат от желанието ми да извадя едни изключителни музиканти от контекста, в който сме свикнали да ги възприемаме, отбелязва авторката. Също и да ги поставя на европейска сцена, където да бъде оценена истинската стойност на тяхната виртуозност. Той разказва за пътя им от малките тракийски градчета и гета до една от най-престижните сцени в Брюксел и представянето им пред много взискателна и разглезена публика, допълва Русева. "Виртуозите отникъде" е участвал в Международия фестивал в Намур - Белгия, "София филм фест", "Златната кайсия" - Армения, Международния фестивал - Финландия, бил е в официалната селекция международния фестивал FIPA.

 

Спешни медици от София не са получили по 1000 лева за юни

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Милен Митев е временният шеф на БНР

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 102

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 93

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ