23 Септември 2019понеделник18:48 ч.

Български ТЕЦ-ове горят боклука на Италия

автор:Дума

visibility 1138

Тонове италиански боклук пристига у нас, за да бъде изгорен тук. За схемата говори пред Нова тв депутатът от БСП Таско Ерменков, който е и зам.-председател на енергийната комисия в парламента.
Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и плащат 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват, коментира социалистът.
Той обясни, че вече е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че е започнало изгарянето на боклуци, които водят до много силни и неприятни миризми.
Ерменков подчерта, че изгарянето на битовите отпадъци не може да бъде универсално. Има отпадъци, които трябва да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите заводи. Ако такива отпадъци се горят в топлофикационните централи, емисиите, които се получават, са изключително вредни, допълни депутатът. Като капак държавата плаща преференциални цени за това, че уж се използва биомаса за производството на енергия, обясни Ерменков и посочи ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово.
Депутатът заяви, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено становище, че не е необходимо да се прави оценка на въздействието на околната среда.
БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона, коментира Таксо Ерменков по повод сигнала, който социалистите подадоха срещу монопола на енергийния пазар от фирмите на бизнесмена. Не може в държавата да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите, категоричен бе той.
Социалистът припомни, че четирите работодателски организации са подали сигнал до КЗК за това, че има прекалена концентрация на пазара на електроенергия.
От КЗК им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им казаха: Вие се жалвате, сега свършете и нашата работа, за да докажете, че това, което ни пишете е истина, заяви Ерменков.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 138

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 518

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 122

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 314

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 832

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 685

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 542

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 559

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ