29 Май 2020петък18:10 ч.

България ще гарантира 75 млн. евро от общ дълг на ЕС

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 327

Финансовите министри на ЕС одобриха предложената от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен схема за запазване на заетостта SURE. Целта й е да финансира мерки, подобни на българската схема 60/40, във всички държави членки на ЕС, на първо място - в най-засегнатите от кризата Италия и Испания. Тъй като в общия бюджет на съюза няма предвидена сума за програмата, ЕК смята да изтегли общ европейски дълг в размер на 100 млрд. евро. Той ще бъде гарантиран с 25 млрд. евро от държавите членки. Гаранциите, издадени от всяка държава членка, ще се определят съобразно дела й в БВП на съюза. Тъй като делът на България е 0,3%, страната би следвало да издаде гаранции на стойност 75 млн. евро. 

Парите, набрани с общия дълг, ще се отпускат като заеми на закъсалите държави. Гаранциите биха се активирали, само ако един ден те не могат да си върнат дълговете, което значи, че вероятността България да плаща заплатите на италианци и испанци засега е само теоретична. Според конструкцията на програмата SURE тя няма да се активира, докато всичките 27 държави членки не издадат съответните гаранции. Инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г.

България на теория също би могла да поиска заем, за да си финансира правителствената програма за запазване на заетостта 60/40, макар че парите за нея вече са осигурени от бюджета, който отдели 1 млрд. лв. SURE е една от трите мрежи за защита на стойност 540 милиарда евро, съгласувани в Еврогрупата на 9 април. Лидерите на ЕС одобриха пакета на 23 април и призоваха да влезе в действие до 1 юни.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 364

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1326

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 413

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ