01 Август 2021неделя20:43 ч.

България- нация от клиенти

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 1008

Петър  ГЕРАСИМОВ

Съвсем скоро научих вълнуващата новина - по квадратура търговска площ на човек България вече надмина своите съседки Гърция и Румъния. Своеобразен рекорд по потенциални клиенти. Както се казва в народната песен: "Мол до мола, юнак до юнака..."
Разгръщам старата Данчова енциклопедия от 30-те години на миналия век и там срещу думата "клиент" чета: "(лат) 1. лице, което поверява интересите си на адвокат, на посредник; 2. редовен купувач у търговец." Да, но в по-"новичката" енциклопедия на БАН от 70-те години пише още нещо: "(лат.) в древния Рим категория непълноправни и социалнослаби граждани, поставили се под покровителството на знатни и политически влиятелни лица - патриции, наричани патрони. Та оттам идва и френската дума "патронаж", с която се срещаме, когато иде реч за някой, който се грижи за стари хора (и им носи рядка чорбица).
Та, с малко чорба и с някоя и друга медна аспра въпросните патриции са купували предаността на бедняците и са използвали цели тълпи от клиенти (наричани на латински още и "плебеи") за свои си нужди, когато е трябвало да се гласува, да се нападне политически противник или да се подпали имението на съседа...
И се чудя в коя състезателна категория попада нашият нов клиентски рекорд? Че сме редовни купувачи "у търговец" е вярно, просто няма накъде. Но дойдат ли избори, виждаме тези "непълноправни и социалнослаби граждани", готови да гласуват срещу някоя дребна банкнота за своя патриций (е, сега не се казва така, а просто "баровец").
И какво излиза, че сме клиенти отвсякъде. Не само заради търговската площ на новите молове, но и по редица други показатели. Че някой се опитва да ни превърне в немислещи, движещи се като браунови частици хора, бродещи от щанд на щанд. Целта е една - баровецът да напълни собствения си джоб. А когато е нужно, и да се бръкне за 10 или 20 левчета, за да си осигури "честни и открити" избори.
И си мисля също така, че е крайно време да си припомним и друга латинска дума "рес пубикум" - т.е. общо дело, република, да излезем от обхваналата ни пазарна мания и да се превърнем в нормални граждани на своята република.
 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 142

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 140

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 159

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 137

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 825

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 939

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1281

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 146

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1613

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 699

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1368

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ