02 Април 2020четвъртък04:11 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Книгата

България + любов = поезия

/ брой: 142

автор:Боян Бойчев

visibility 1744

Ето че е факт новата антология на българската поезия "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ", издадена от "Български писател".
"Дирейки се в лабиринта на всекидневието, все по-рядко ни остава време да погледнем нагоре, където сияят съзвездия от незабравими слова. Две от тях се наричат Отечество и Любов. Те дадоха име на поетичната антология "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ", която събира вдъхновението на поети и поетеси от различни поколения, но с еднакво преклонение пред земята ни и пред любимите хора", казва в предговора редакторът на книгата Боян Ангелов.
В поетичния сборник са включени близо 170 автори, а първото стихотворение е на Петко Р. Славейков "Татковина". Следват емблематични стихове на класици на българската поезия, а движението е по поетичната права на времето до наши дни.
"Преминали през различни изпитания, поколенията български поети преодоляват лишения и опасности, но не изменят на своите копнежи, защото имат велики примери за подражание и достойни обекти за своята обич", пише още Боян Ангелов.
Някои от стихотворенията се знаят наизуст от поколения българи. Други са се превърнали на песни. Трети са известни на по-малък кръг ценители. С четвърти може би читателят ще се запознае чак сега. Но цялата тази сплав от образи, метафори и слова представлява най-ярката част от българската поезия от последните почти 150 години, обединена от темите за родината и любовта.
В края на книгата има подробни биографични бележки за включените в сборника поети, така че тук откриваме и сериозна историческа стойност на сборника.  
Антологията е богато илюстрирана от изявени български художници: Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков, Светлин Русев и Стоимен Стоилов, което допълнително засилва поетическите внушения.
Луксозното издание излиза с финансовата подкрепа на "Алианц". 
Разлиствайки за пореден път страниците, се убеждавам, че поетичната антология "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ" е от онези книги, които трябва да имат своето запазено място в библиотеките не само на ценителите на поезията, но и на всички българи, за които двете думи не са просто заглавие, а част от тяхната същност.
 

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ