18 Ноември 2019понеделник05:32 ч.

Книгата

България + любов = поезия

/ брой: 142

автор:Боян Бойчев

visibility 1600

Ето че е факт новата антология на българската поезия "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ", издадена от "Български писател".
"Дирейки се в лабиринта на всекидневието, все по-рядко ни остава време да погледнем нагоре, където сияят съзвездия от незабравими слова. Две от тях се наричат Отечество и Любов. Те дадоха име на поетичната антология "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ", която събира вдъхновението на поети и поетеси от различни поколения, но с еднакво преклонение пред земята ни и пред любимите хора", казва в предговора редакторът на книгата Боян Ангелов.
В поетичния сборник са включени близо 170 автори, а първото стихотворение е на Петко Р. Славейков "Татковина". Следват емблематични стихове на класици на българската поезия, а движението е по поетичната права на времето до наши дни.
"Преминали през различни изпитания, поколенията български поети преодоляват лишения и опасности, но не изменят на своите копнежи, защото имат велики примери за подражание и достойни обекти за своята обич", пише още Боян Ангелов.
Някои от стихотворенията се знаят наизуст от поколения българи. Други са се превърнали на песни. Трети са известни на по-малък кръг ценители. С четвърти може би читателят ще се запознае чак сега. Но цялата тази сплав от образи, метафори и слова представлява най-ярката част от българската поезия от последните почти 150 години, обединена от темите за родината и любовта.
В края на книгата има подробни биографични бележки за включените в сборника поети, така че тук откриваме и сериозна историческа стойност на сборника.  
Антологията е богато илюстрирана от изявени български художници: Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков, Светлин Русев и Стоимен Стоилов, което допълнително засилва поетическите внушения.
Луксозното издание излиза с финансовата подкрепа на "Алианц". 
Разлиствайки за пореден път страниците, се убеждавам, че поетичната антология "БЪЛГАРИЯ - ЛЮБОВ" е от онези книги, които трябва да имат своето запазено място в библиотеките не само на ценителите на поезията, но и на всички българи, за които двете думи не са просто заглавие, а част от тяхната същност.
 

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 69

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 57

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 66

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 95

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 95

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ